Hör 12-åringens brandtal till lagstiftarna: ”Mitt liv då?”

Uppdaterad
Publicerad

När West Virginia skulle rösta om att anta en gammal abortlag i delstaten gick 12-åriga Addison Gardner hårt mot lagstiftarna. Hennes 45 sekunder i talarstolen har blivit viralt på sociala medier.

–  Somliga här säger sig vara “för livet”. Mitt liv då? Spelar inte mitt liv någon roll för er?, säger 12-åringen.

Efter att det nästan 50 år gamla domstolsbeslutet “Roe mot Wade” rivits upp har flera amerikanska delstater förbjudit abort. 52 procent av kvinnor mellan 15 och 44 år lever i delstater där tillgången till abort har begränsats eller kommer att begränsas kraftigt, enligt tidningen Washington Post.   

13 delstater hade redan så kallade “triggerlagar”, som domare i vissa delstater tillfälligt blockerat från att träda i kraft. I delstater utan triggerlagar kan i stället andra, äldre, abortlagar snart träda i kraft.  

Vill återinföra gamla lagar

Så är bland annat fallet i West Virginia där lagstiftare försöker få igenom det abortförbud som rådde innan “Roe mot Wade”. Det förslaget blockerades av en domare förra veckan, men har nu antagits och väntar på godkännande i senaten. 

Lagen förbjuder abort i alla skeden av graviditeten med undantag för svåra medicinska fall. Under onsdagen röstade kammaren dessutom om att lägga till ett undantag för våldtäkt, med kravet att våldtäkten ska ha polisanmälts.  

–  Jag brottas otroligt mycket med det här lagförslaget. Men jag har hellre något än inget alls. Jag vill skydda människor, sa den demokratiska representanten Kayla Young, som till slut röstade för förslaget under onsdagen.

”Ska jag, ett barn, tvingas föda ett annat barn?” 

Utanför kammaren samlades flera aktivister, läkare och privatpersoner för att protestera mot förslaget. I samband med att kammaren samlades hölls även en utfrågning som var öppen för allmänheten. Omkring 90 personer gick fram för att tala direkt till lagstiftarna, där många av dessa var kvinnor som delade med sig av personliga erfarenheter av våldtäkt och abort.

12-åriga Addison Gardners 45 sekunder i talarstolen har väckt starka känslor hos många och delats flitigt på sociala medier.

–  Om en man bestämmer sig för att jag är ett objekt och gör obeskrivligt tragiska saker mot mig: Ska då jag, ett barn, tvingas bära och föda ett annat barn?, säger 12-åringen.

Hör brandtalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.