Barack Obama lade i dagens tal till FN:s generalförsamling fram USA:s synpunkter på det han uppfattar som viktiga amerikanska säkerhetsintressen.
Det rörde framför allt kriget i Syrien, Irans möjligheter att utveckla kärnvapen och förnyade ansträngningar för en varaktig fred i Mellanöstern, med direkta förhandlingar mellan Israel och Palestina.
Barack Obama betonade också det han uppfattar som USA:s särskilda roll och ansvar för fred och säkerhet i världen. En syn som bland annat den ryske presidenten Vladimir Putin har kritiserat USA för.
– Jag tror visst att USA är exceptionellt, och att vi måste engagera oss och stå upp inte bara för oss själva, utan för säkerheten i världen, sa Barack Obama.
”Vi har skapat en fientlighet mot USA”
Han talade om kritiken mot USA:s militära engagemang i länder som Irak och Afghanistan.
– Jag vet att vi har skapat en fientlighet mot USA i Mellanöstern med en del militära aktioner. Att det finns en kritik mot oss att vi försöker skapa ”ett amerikanskt imperium”, säger Barack Obama.
– Men det innebär inte att jag tror att vi kan sluta engagera oss, och dra oss tillbaka militärt. Det finns inte tillräckligt stabila regimer för det.
Barack Obama formulerade i talet en slags utrikespolitisk doktrin som han menar bygger på att USA alltid är beredda att försvara fred och mänskliga rättigheter när de kränks på ett för USA oacceptabelt sätt. Oavsett var i världen det sker.
– Vi kommer aldrig att acceptera att människor slaktas i sina länder. Och vårt engagemang gäller också när USA:s intressen inte är direkt hotade. Men vi kan inte göra det helt själva.
”Bevisen mot regimen är överväldigande”
Obama lade tyngdpunkten i talet på konflikten i Syrien och pekade ut den syriska regimen som ansvarig för attacken med kemiska vapen den 21 augusti, då över 1 000 människor dödades – trots att det inte är bevisat att den syriska regimen stod bakom attacken.
– Bevisen för att regimen använde kemiska vapen den 21 augusti är överväldigande. Det är en förolämpning mot alla att påstå att någon annan kan ha utfört den, påstod Barack Obama.
Han var dock fortsatt oklar över USA:s position när det gäller ett militärt ingripande i Syrien.
– Jag tror inte att någon militär operation kan leda till en varaktig fred i Syrien. Men det innebär inte att jag tror att Syrien kan återgå till status quo med den sittande regimen efter allt som har hänt, och med en så fragmenterad opposition, säger Barack Obama.
Han tryckte ändå på vikten av diplomati och uppmanade alla länder att bidra till de diplomatiska ansträngningarna, och till det fortsatta och utökade bistånd som krävs, både för en varaktig fred och för att lindra den humanitära katastrofen.
Han uteslöt emellertid inte amerikanska militära aktioner i framtiden.
– Vi kommer aldrig att acceptera att massförstörelsevapen utvecklas och används mot civilbefolkningen, säger Barack Obama.
Vill se diplomatisk lösning med Iran
Barack Obama sökte stöd i FN för flera gemensamma resolutioner och för i första hand diplomatiskt samarbete både i Syrien och i Iran, liksom i den israelisk-palstinska konflikten.
Han välkomnade Irans nya löften och utökade diplomati när det gäller dess kärnenergiprogram. Iran förnekar att landet försöker bygga egna kärnvapen och vidhåller att det handlar om ett energiprogram för civila ändamål.
Men flera nya kontakter mellan länderna har tagits och en ansats till samtal mellan USA och Iran om atomprogrammet har annonserats den senaste tiden. Det innebär en öppning i vad som varit en närmast djupfryst relation sedan 1979, i samband med revolutionen i Iran.
Under dagen träffade Irans utrikesminister Javad Zarif USA:s utrikesminister John Kerry, och det fanns även uppgifter om att Barack Obama var öppen för ett möte med den iranske presidenten Hassan Rohani, under ”rätt förutsättningar”. Senare meddelade dock Vita huset att ett sådant möte inte kommer att äga rum under FN-dagarna. Anledningen ska vara att det visat sig vara för komplicerat att få till stånd ett möte mellan de båda presidenterna i FN.
– Vi borde kunna komma överens om en gemensam resolution för att bättre kunna kontrollera Irans atomprogram, sa Barack Obama i sitt tal.
Talet ses av vissa bedömare som ett tecken på en ny amerikansk utrikesdoktrin med större betoning på diplomati och internationellt samarbete, även om Obama samtidigt vidhöll att USA inte kommer att tveka att agera militärt och på egen hand när landet bedömer att det ligger i linje med dess intressen.
Svt.se sänder från FN hela kvällen
Det är en fortsatt diger talarlista under FN:s generalförsamlings öppnande i New York i dag. SVT sänder flera av talen direkt på webben, senare ikväll talar Irans president Hassan Rohani, och sist ut är Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.
Tidigare i eftermiddag talade även Brasiliens president Dilma Rousseff, då hon bland annat angrep president Barack Obama och USA:s påstådda övervakning av den brasilianska presidentens e-post och telefonsamtal.
En kritik som Barack Obama valde att inte kommentera i sitt eget tal.