16 personer döda efter översvämningar i Kashmir

Uppdaterad
Publicerad

Minst 16 personer har dött och 15 000 har evakuerats från en pilgrimsled i Kashmir. Indiska myndigheter rapporterar att man utfört en omfattande räddningsaktion och räddat dussintals saknade personer i det dåliga vädret.

Indiska räddningsarbetare räddade tusentals pilgrimer efter att blixtöversvämningar utlösta av plötsliga regn svepte igenom deras provisoriska läger under en årlig hinduisk pilgrimsfärd till en iskall Himalayagrotta i det indiskadministrerade Kashmir.

Det kraftiga regnet på fredagskvällen skickade en vägg av vatten och stenblock ner i en ravin och förde med sig omkring två dussin lägerplatser.

– Jag såg vattnet svepa med sig män, kvinnor, butiker och våra tillhörigheter. Allt begravdes under berget, säger pilgrimen Ravi Dutt.

Myndighheterna uppger att 15 000 pilgrimer flyttats till säkrare platser och att minst fem dussin skadade fick första hjälpen på de sjukhus i baslägret som inrättats för pilgrimsfärden, en resa som företas av hundratusentals hinduer från hela Indien.

Inkarnation av Shiva dyrkas

Pilgrimsfärden till Amarnath inleddes den 30 juni och tiotusentals hängivna har redan besökt grotthelgedomen där hinduerna dyrkar Lingam, en naturligt bildad isfallos, som en inkarnation av Shiva, gud för förstörelse och förnyelse.

I år förväntas nästan en miljon besökare efter ett tvåårigt uppehåll på grund av coronapandemin.

Hundratals pilgrimer har tidigare dött på grund av utmattning och utsatthet för hårt väder under resan genom de isiga bergen. År 1996 fastnade tusentals människor i en snöstorm, vilket ledde till över 250 dödsfall.

Se räddningsarbetet och vittnesmålet från bergen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.