Till vänster Jonas Hällström, till höger brev med Tysklands äldsta frimärke.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filatelisten Jonas Hällström förklarar varför detta är stort. Foto: SVT/EBU

175 år gammalt frimärke sålt för miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Ett brev med Tysklands allra första frimärke såldes i fredags på auktion för fem miljoner svenska kronor.

– Jag skakar, säger Dieter Michelsen på auktionshuset.

Brevet skickades 1849 och auktionerades ut på auktionshuset Heinrich Köhler i tyska Wiesbaden på fredagen. Utgångspriset var strax under tre miljoner svenska kronor.

Världens första frimärke

Det allra första frimärket uppfanns i England 1840 och kallas för The Penny Black. Trots att det är världens första, så är ett sådant stämplat brev inte lika värdefullt som det tyska exemplaret.

Enligt Jonas Hällström, frimärksexpert och chefredaktör på Nordisk Filateli, så finns det runt ett trettiotal brev med det engelska frimärket.

– Det betyder att de inte är lika ovanliga som det här tyska som det bara finns ett av, men de är ändå ganska dyra. Från runt 400 000 svenska kronor och uppåt.

Säljförsök

Tidigare i år gjordes ett försök att sälja ett brev som var relaterat till världens första frimärke. Det blev väldigt omtalat och det spekulerades i att brevet skulle säljas för runt 25 miljoner kronor. Senare visade det sig att frimärket var använt före den första giltighetsdagen.

– Det gick inte sälja brevet för ingen ville betala så mycket för det på auktionen, säger Jonas Hällström.

Världskänt svenskt frimärke

Ett av världens mest sällsynta och dyrbara frimärken är just ett svenskt frimärke. Ett gult frimärke som egentligen skulle varit grönt. Ett tryckfel som senast såldes publikt för 16 miljoner kronor.

– Så vet man inte riktigt vad det skulle säljas för i dag. Det har sålts privat därefter några gånger.

VAD BETYDER FILATELI?

Filateli betyder kunskap om samlande av postal värdetecken, i synnerhet frimärken.

källa: SAOB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.