Kadaffi hade okända kemiska vapen

Uppdaterad
Publicerad

Libyen hade, under den nu störtade Kadaffi-regimen, kemiska vapen inklusive senapsgas som inte inrapporterats till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), meddelade OPCW på fredagen.

En grupp inspektörer har under den gångna veckan besökt Libyen för att undersöka vapenlager som upptäckts av landets övergångsregering (NTC).

Nu uppmanar OPCW NTC att omgående göra upp en plan för att förstöra de lager som den tidigare regimen lät finnas kvar.

Inbördeskrig i Libyen 2011

Det har tidigare varit känt att Libyen haft kemiska vapen men de nya lagren har tidigare varit okända, enligt OPCW.

Förstörde bara halva lagret

”Efter begäran från de libyska myndigheterna undersökte inspektörer vapnen, främst artillerigranater, som de kom fram till är kemiska vapen och därför går att rapportera in”, skriver organisationen i ett uttalande.

Granaterna förvarades vid Ruwagha-lagret i sydöstra Libyen, tillsammans med ytterligare senapsgas och andra vapen som regimen redan redogjort för.

Muammar Kadaffis regim anslöt sig 2004 till Haag-baserade OPCW men förstörde bara drygt 45 procent av de deklarerade kemiska vapnen.

OPCW: Måste förstöra allt

Anläggningen där arbetet pågick uppgavs i februari 2011 ha slutat fungera, ungefär samtidigt som upproret utbröt.

Libyen hade då fortfarande 11,5 ton senapsgas, utöver de tidigare okända lagren. Nu kräver OPCW att de före detta rebellerna sjösätter en plan för att göra sig av med kvarvarande vapen.

”Libyen måste nu lämna in en detaljerad plan och ett slutdatum för att förstöra allt deklarerat krigsmateriel till OPCW inte senare än den 29 april 2012”, skriver gruppen.

Under upproret mot Kadaffi och den följande väpnade konflikten uttryckte många stor oro för att regimen skulle ta till kemiska vapen mot sin befolkning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbördeskrig i Libyen 2011

Mer i ämnet