De delar av Berlinmuren som finns bevarade är populära motiv bland turister. Man väntar sig en miljon besökare under minnesveckan. Foto: SVT/Ingrid Thörnqvist

30 år sedan Berlinmurens fall firas med veckolång festival

Uppdaterad
Publicerad

Under den kommande veckan kommer Berlin att fira att trettio år har gått sedan muren revs. Med konserter, utställningar och installationer vill staden påminna om den oväntade världspolitiska händelsen.

Berlinarna är kända för att gilla gatufester. Under en hel vecka kommer gator att vara avspärrade för trafik när staden ska minnas de omtumlande dagarna för trettio år sedan då muren rämnade.

På sju symboliska platser visas rörliga bilder utomhus från händelserna 1989 som ledde fram till Tysklands och Europas enande.

Familjer splittrades när muren delade Berlin över en natt. Vid Bernauer Strasse finns en minnesplats och ett utomhusmuseum. Foto: Wikimedia commons

Ett av jubileumsprojekten kallas Handshape. Två människor ska trycka en klump lera mellan sina händer i ett förenande handslag. Till en utställning vill man samla ihop 10 957 handslag – det är så många dagar som har gått sedan den fredliga revolutionen i november 1989.

Virtuella miljöer som flykttunnlar, vakttorn och gränsanläggningar ska ta besökarna på en tidsresa tillbaka till atmosfären i den delade stadens kalla krig.

Berlinmuren delade staden över en natt 1961 för att stoppa massutvandringen från DDR. Trettio år senare öppnades gränsen. Foto: SVT/Ingrid Thörnqvist

Berlin väntar sig en miljon gäster till jubileet. Finalen blir ett pampigt musikprogram vid Brandenburger Tor. Över det historiska minnesmärket ska en rörlig konstinstallation, en så kallad Skynet av konstnären Patrick Shearn, sväva. 30 000 budskap ska finnas i verket för att påminna om de som vågade höja sina röster och därmed bidrog till att riva Berlinmuren.

East Side Gallery är en drygt 1000 meter lång del av Berlinmuren som är ett konstmuseum. Foto: SVT/Ingrid Thörnqvist

SVT sänder en helkväll om Berlinmuren den nionde november med en konsert, dokumentärer och en direktsändning från firandet vid Brandenburger Tor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.