Bilden som tillhandahållits av Filippinska kustbevakningen visar människor som flyr från ett översvämmat område i staden Ozamiz i Filippinerna. Foto: FILIPPINERNAS KUSTBEVAKNING/AFP/TT

46 000 evakuerade i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande översvämningar tvingade närmare 46 000 personer i Filippinerna att lämna sin hem på söndagen, uppger talespersoner för civilförsvaret i landet.

Minst elva personer har omkommit och 19 saknas efter att omfattande säsongsregn orsakat översvämningar i landets sydliga och östliga delar, enligt myndighetssiffror.

– Vi har haft översvämningar förut, men det här är de värsta regnoväder och de högsta vattennivåer vi någonsin haft, säger Henry Oaminal, guvernör i provinsen Misamis Occidental, i lokal radio.

Enligt kustbevakningen var två av de omkomna besättningsmän på en fiskebåt som under juldagen kapsejsade i samband med hårda vindar utanför ön Leyte. De flesta av de saknade uppges också vara småskaliga fiskare.

Av de totalt 45 700 personer som evakuerades från sina hem kom 33 000 från staden Gingoog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.