Ungefär 130 miljoner kvinnor i världen beräknas ha könsstympats. FN tror att ytterligare 30 miljoner kvinnor kommer att könsstympas de kommande åren. Stympning begränsar kvinnors sexuella njutning och risken för komplikationer är stor.
Omfördelat pengar
De 48 miljoner kronorna som nu satsas ligger inom ramen för tidigare bestämda biståndsåtaganden, men har omfördelats. Projektet har pågått sedan 2008 och drivs i samarbete med FN:s barnfond, Unicef och befolkningsfonden, UNFPA.
– Genom det här projektet har man hittills fått byråd och andra lokala politiska församlingar i 12. 000 samhällen i 15 afrikanska länder att officiellt fördöma könsstympning och barnäktenskap, säger biståndsminister Hillevi Engström (M), till Dagens Nyheter.
Konferens mot stympning
Hon medverkar i dag på konferensen ”Girl summit”, vars syfte är att bekämpa könsstympning och barnäktenskap. Enligt Engström är konferensen extra viktig eftersom kvinnors rättigheter i världen och även i Europa håller på att begränsas.
– I Spanien till exempel blåser extrema vindar när det gäller kvinnors rätt till abort, säger Hillevi Engström och pekar även ut Malta, Irland och Polen som länder med en problematisk utveckling på området, säger Hillevi Engström.