Enligt Unicef har cirka tre fjärdedelar av alla kvinnor och flickor i Burkina Faso genomgått omskärelse. Foto: TT

50 flickor på sjukhus efter mass-könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

50 flickor i Burkina Faso ligger just nu på sjukhus efter illa utförd könsstympning, det rapporterar BBC. Två kvinnor i 60-års åldern och några av flickornas föräldrar har häktats.

Mellan den 4 och 6 september ska över 50 flickor i staden Kaya i Burkina Faso ha utsatts för könsstympning. Några så unga som fyra år.

Ett dussintal ska, enligt uppgifter till BBC, ha förts till ett sjukhus i Kaya och 38 till ett sjukhus i huvudstaden. Enligt en läkare som BBC pratat med ska några av flickorna lida av allvarliga komplikationer.

Upp till tre års fängelse

Kvinnlig könsstympning har varit olagligt i Burkina Faso sedan 1996 och två kvinnor i 60-årsåldern samt några av flickornas föräldrar har häktats. Straffet för de som döms för könsstympning är tre års fängelse.

Att ingreppet genomförs är dock inte ovanligt – enligt Unicef har cirka tre fjärdedelar av alla kvinnor och flickor i landet genomgått könsstympning.

En död i Somalia

Samtidigt rapporterar The Guardian att en tredje flicka, inom loppet av en vecka, har dött efter att ha genomgått en könsstympning i en by i Puntland i Somalia.

Flickan, som var 10 år, könsstympades tillsammans med sin syster. Även hon var, enligt The Guardian, nära att dö.

Könsstympning

Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor.

Åldern då ingreppet utförs varierar, liksom typen av ingrepp, vem som utför det och förklaringarna till varför.

Kvinnlig könsstympning förekommer bland både kristna och muslimer, i delar av Afrika, Mellanöstern och Asien.

Det är förbjudet att låta utföra ingreppet utomlands om man är bosatt i Sverige.

Ledare inom de flesta trossamfund, inklusive Sveriges Imamråd, har gemensamt tagit avstånd från traditionen i alla dess former.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.