Till vänster X:s logga bredvid Brasiliens flagga i ett flöde på plattforman. Till höger: Elon Musk i närbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Plattformen X har stängts ner i Brasilien. Foto: Evaristo Sa/AFP/TT & Jordan Strauss/AP/TT

60 sekunder: Därför har X stängts ner i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Elon Musk har sedan i april varit i bråk med en domare i Brasiliens högsta domstol om innehåll på X. Nu har plattformen stängts ner i landet.

I fredags stängdes sociala medieplattformen X ner i Brasilien och hindrade miljontals användare i landet att komma åt innehållet.

Blockeringen har drivits igenom av domaren Alexandre de Moraes, efter flera månader av bråk med ägaren, Elon Musk, om innehåll som florerar på X.

Musk har vägrat att blockera konton som högsta domstolen menar sprider desinformation och antidemokratiskt innehåll – och har i sin tur anklagat de Moraes för att olagligt censurera konservativa röster.

Musks vägran att tillsätta en juridisk representant för X i Brasilien, vilket domstolen krävt, blev spiken i kistan för att blockera plattformen.

Domstolen har också fryst bankkonton i landet som tillhör satellitnätverket Starlink, som grundats av Musk. Detta för att få in böter som X fått, för att inte ha följt domstolens order om att radera konton.

Kritiker menar att Alexandre de Moraes är makthungrig och gör övertramp i sin kamp om att ”försvara demokratin”, samtidigt som anhängare hyllar hans krafttag mot extremhögern, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.