Vithajen har tidigare varit svår att spåra. Foto: TT

8 000 vithajar utanför den australiska kusten

Uppdaterad
Publicerad

Vithajen har tidigare varit svår att spåra men ny forskning visar att minst 8 000 vithajar simmar runt Australien, skriver nyhetsbyrån AFP.

Australien tog beslutet 1999 att skydda vithajen, då man upptäckt en nedgång i antalet.

Men det har varit en svår balansgång då attacker på simmare och surfare ökat. Trots vithajens skyddade status har vissa stater valt att hålla rovdjuret på distans.

Nya siffror

Det har varit svårt för forskare att spåra vithajen, men med hjälp av genetisk och statistisk analys av unga hajar, har man nu kunnat få fram nya siffror.

Forskare på CSIRO uppskattar att det finns 8 000 vithajar varav 2 210 är vuxna.

– Nu när vi har en utgångspunkt kan vi återupprepa mätningen framöver och få en total befolkningstrend för att se om antalet vithajar ökar eller minskar, säger forskaren Rich Hillary.

Möten med hajar ökar

De nya siffrorna kommer sannolikt att förnya debatten om vithajens status. Vithajen har varit en stor fråga i Australien. Samtidigt som man vill bevara och skydda arten så har man oroat sig för attackerna.

Möten med hajar har ökat men det har mer att göra med att vattentransporten ökat och att betesfisken flyttat sig närmre stranden, menar experterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.