Lenintorget i Simferopol blev ett hav av ryska flaggor på natten Foto: TT

96,77 procent röstade ja till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

När alla röster i folkomröstningen räknats visade det sig att 96,77 procent av väljarna på Krim röstat för en anslutning till Ryssland.

Det säger Michail Malysjev, ordförande i kommissionen som organiserade folkomröstningen, till rysk stats-tv enligt Reuters.

– Det är 1.272.871 människor, sade Michail Malysjev.

Krimkonflikten

Valdeltagandet i folkomröstningen uppgavs till 81,36 procent, enligt ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

Chock i Kiev

SVT:s utsände i Ukraina, Tomas Jordan, rapporterar från Kiev.

– Man är lite i chock här, i alla fall de som är för den nya regeringen. Man talar om att det kan bli en flyktingvåg, och i tidningarna frågar man sig om det över huvud taget finns ett liv för Krim efter den här folkomröstningen?

Nu är Krims premiärminister på väg till Moskva för att be om att få bli en del av Ryssland.

– Så nu ligger allt än en gång i händerna på ryska presidenten Vladimir Putin, säger Tomas Jordan.

EU-sanktioner

Efter folkomröstningen arbetade diplomaterna inom EU med listan på personer på Krim och i Ryssland som kan komma i fråga för reseförbud och frusna tillgångar. På måndagen beslutar EU:s utrikesministrar om sanktioner.

På listan finns 120 till 130 namn, bland dem högt uppsatta ryska militärer och politiker som ”hotar Ukrainas territoriella suveränitet och oberoende”.

Inför mötet ska listan ha bantats betydligt.

Obama varnade Putin

USA:s president Barack Obama varnade i ett telefonsamtal sent på kvällen den ryske presidenten Vladimir Putin för att fler sanktioner kan bli aktuella.

– Rysslands handlande är ett brott mot Ukrainas suveränitet och territoriella okränkbarhet och i samverkan med våra europeiska partner är vi beredda att lägga på Ryssland ytterligare kostnader för dess handlande, sade Obama.

Liksom EU tidigare på dagen, poängterade Obama också att folkomröstningen aldrig kommer att erkännas av USA eller av det internationella samfundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet