Sedan två decennier tillbaka har abortpiller med substansen mifepriston använts vid ungefär runt hälften av alla aborter som görs i USA. Läkemedlet föreskrivs av läkare för att medicinskt avbryta en graviditet.
Pågående rättstrid
Den pågående rättsprocessen uppstod efter en händelse tidigare i april, då en konservativ domare i delstaten Texas fattade beslut om att häva läkemedelsmyndigheten FDA:s godkännande av mifepriston, som fattades år 2000.
Argumentet var att det godkänts för snabbt och att man inte tillräckligt övervägt vilka bieffekter det kunde ha. Kort därpå utfärdade en federal domare i Washington ett konkurrerande domslut, där fortsatt tillgång till läkemedlet i 17 amerikanska delstater beordrades.
Amerikanska abortmotståndare vill nu att abortpillret ska förbjudas i hela landet, och en stämningsansökan har lämnats in i hopp om att riva upp det tidigare FDA-godkännandet. Samtidigt ifrågasätter FDA Texas-domarens beslut.
Vita huset och företaget som tillverkar läkemedlet har överklagat till Högsta domstolen och krävt att restriktionerna för läkemedlet hävs.
”Många är oroliga”
Under fredagen väntas Högsta domstolens beslut om pillret ska förbjudas eller förbli tillgängligt så länge den juridiska kampen pågår.
– Många är oroliga här i USA för vad Högsta domstolen ska komma att besluta, säger SVT:s korrespondent Fouad Youcefi i Morgonstudion.
Under de senaste året har abortfrågan politiserats allt mer i USA och tillgängligheten till abort har begränsats eller helt förbjudits i vissa delstater.
Läkemedelskombinationen mifepriston, även känd som RU-486, och misoprostol är godkänd i över 60 länder i syfte att avbryta graviditeter, däribland Sverige.
Se hela intervju med USA-korrespondent Fouad Youcefi i Morgonstudion i SVT Play.