Foto: TT/Pixabay

AI har börjat skapa dödsmetall – har spelat non-stop i en hel månad

Publicerad

Sedan 24 mars har bandet ”Dadabots” haft igång en livestream på Youtube där de spelar musik i hårdrocksgenren dödsmetall, 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, utan en sekunds paus. Hur orkar de?

Bandet består inte av den traditionella uppställningen sångare, gitarrist, basist och trummis, utan bakom maraton-growlandet står artificiell intelligens som konstant skapar nya låtar. Är detta framtiden för musiken?

”Bandet” Dadabots spelar dödsmetall på Youtube, och nu har de hållit igång en livestream dygnet runt i en hel månad. För det otränade örat kan det verka som att det står ett mänskligt band bakom, men musiken är helt skapad av artificiell intelligens (AI).

Bakom AI-riffen står CJ Carr och Zack Zukowski, två musikteknologer från Berklee College of Music i Boston, som har skapat den djupinlärningsmjukvara som genererar bandets musik.

Det baseras på ett återkommande neuralt nätverk, som matas med stora mängder dödsmetall och därigenom lär sig musikstilens återkommande mönster. Därefter kan den förutsäga vilka musikaliska element och sekvenser som är vanligast, och återskapa dem.

Duon börjar med att mata AI:n med korta musiksnuttar, ett par sekunder åt gången. Allt efter tiden går kan AI:n själv börja producera allt mer detaljerade musikexempel.

Och resultatet överträffade upphovsmännens förväntningar.

– Vi blev förtjusta över dess estetiska värde, säger Carr och Zukowski, enligt Motherboard.

”Spännande möte mellan människa och det digitala”

Jesper Nordin, teknikutvecklare och kompositör, säger i SVT Morgonstudion att det pågår en stor mängd musikaliska AI-projekt för tillfället.

– Problemet är att ingen har riktigt hittat vad man ska använda det till. Det blir ju sämre versioner av vad människor skulle skapa, säger han.

Han tror fortfarande att AI-musik har en potentiellt intressant framtid framför sig.

– Mötet mellan det digitala och det mänskliga blir mycket spännande, ett möte mellan reglerna som datorn kan göra, och en mänsklig input. Det blir ju en kedja, precis som den traditionella folkmusiken. Där sa man aldrig att någon skrivit en låt, där var det ”efter” någon. En kedja av tradition, och här blir det samma sak.

Och för de som inte är dödsmetallfans så menar Jesper Nordin att tekniken kan appliceras på all form av musik.

– Musik är väldigt matematisk, och därför är den tacksam för denna typ av teknik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.