Flygplanet på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Air France-plan flög över Irak under attack

Publicerad

Air France har inlett en utredning efter att ett av bolagets flygplan flög inom irakiskt luftrum när Iran i förra veckan avfyrade en störtflod av robotar mot Israel – robotar som korsade Irak.

Enligt Air France korsade planet – som var på väg från Paris till Dubai – irakiskt luftrum i den iranska attackens inledningsskede, precis innan bolaget beordrade sina plan att sluta flyga över Irak och lokala myndigheter stängde luftrummet.

Det franska mediebolaget LCI, som var först med att rapportera om händelsen, uppger att piloterna ska ha sett robotarna på natthimlen och att den irakiska flygledningen hade önskat dem ”lycka till”.

Krig mellan Israel och Hamas

200 robotar

Air France säger att man "redan undvikit israeliskt, libanesiskt och iranskt luftrum" på grund av det spända läget i regionen, men att "överflygning av irakiskt luftrum var begränsad till en specifik korridor som används av alla flygbolag".

Iran avfyrade omkring 200 robotar mot Israel den 1 oktober, efter att Israel dödat Hizbollahledaren Hassan Nasrallah i en flygattack mot södra Beirut förra månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet