Sedan militärkuppen i februari förra året har regimen i Myanmar slagit hårt mot dem som motsätter sig det nya styret. Enligt organisationen AAPP som kartlägger militärjuntans övergrepp har nära 15 000 personer gripits på grund av sitt samröre med motståndsrörelsen, varav merparten fortfarande sitter fängslade.
De fyra avrättningarna utgör ytterligare en upptrappning av våldet. Enligt FN:s organ för mänskliga rättigheter har inga dödsstraff verkställts i landet sedan 1988.
Nu har FN:s säkerhetsråd enhälligt fördömt avrättningarna.
I ett uttalande kräver rådet att våldet omedelbart upphör och att Myanmar visar ”fullständig respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen”.
Tidigare parlamentsledamot bland de avrättade
De avrättade personerna dömdes alla för delaktighet i förberedelse av ”brutala och inhumana terrordåd”, skriver Global New Light of Myanmar. Rättegången skedde bakom låsta dörrar och har fördömts av människorättsorganisationer.
En av de fyra, Phyo Zeya Thaw, satt tidigare i parlamentet för Aung San Suu Kyis parti NLD och var en tongivande kritiker av militärjuntan, skriver BBC.
En annan, Kyaw Min Yu, beskrivs av tv-bolaget som en prodemokratisk aktivist som tidigare fängslats upprepade gånger för sin inblandning i motståndsrörelsen. Han greps i oktober efter anklagelser om att han gömt vapen och ammunition i en lägenhet i Yangon.
De övriga två dömdes för mord på en kvinna som anklagats för att ha agerat informatör åt militärjuntan, skriver BBC.
Exakt när och hur avrättningarna genomfördes framgår inte av de statskontrollerade mediernas rapportering.
Fler avrättningar kan vänta
Oron för avrättningar i Myanmar väcktes på nytt i juni i år när en talesperson för regimen meddelade att man hade för avsikt att verkställa de straff som mäts ut. Uttalandet väckte skarp kritik från bland annat FN.
FN:s generalsekretarare António Guterres har beskrivit agerandet som ”ett omisskänneligt brott mot rätten till liv”.
Människorättsorganisationen Amnesty International uppmanar omvärlden att agera. Enligt organisationen dömdes nära hundra personer till döden i landet 2021, vilket väcker oro för att fler avrättningar ska genomföras.
Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson kallar utvecklingen för förfärande.
– De här rättegångarna lever inte upp till internationell standard, och att då både utfärda dödstraff och verkställa dem är inte acceptabelt., säger hon.
– Här bör det internationella samfundet säga det tydligt och klart.