Tvådelad bild. Till vänster palestinier som flyr i norra Gaza, förstörda byggnader syns i bakgrunden. Till höger lastbilar som står och väntar vid en gränsövergång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Lagerholm på Läkare utan gränser om hjälpen till Gaza: ”Bara en droppe i havet” Foto: OMAR AL-QATTAA, AFP/TT, Amr Nabil/AP/TT

Akut matbrist i Gaza: ”Hjälpen är bara några kilometer bort”

Uppdaterad
Publicerad

I stort sett ingen nödhjälp har släppts in i norra Gaza under oktober. Nu varnar Läkare utan gränser för en katastrofal humanitär situation.

– Hjälpen är bara några kilometer bort, men gränsen är blockerad. säger kommunikationschef Frida Lagerholm.

Enligt Läkare utan gränser råder det brist på det mest basala, som bland annat el, vatten, mat och medicinsk utrustning i Gaza.

– Den humanitära situationen är katastrofal. De rapporterna jag får från medarbetare på plats är hjärtskärande, säger Frida Lagerholm som tidigare har arbetat i Gaza.

Krig mellan Israel och Hamas

Rafah enda vägen in

Hon berättar att i princip alla gränsövergångar är stängda och att den enda vägen in är via Rafah i södra Gaza. På andra sidan gränsen står lastbilar redo med livsnödvändiga förnödenheter.

– Vi har skrikit oss hesa i över ett år för att säkerställa att hjälpen ska komma in, säger Frida Lagerholm.

De lastbilar som trots allt släpps fram är ”en droppe i havet” och är extremt svår att distribuera, menar hon.

– Det finns inga säkra platser i Gaza. Att ta sig från A till B för att nå människor med störst behov innebär en livsfara, säger Frida Lagerholm.

USA hotar dra in stöd

Den bilden delas av FN:s Palestinaorgan Unrwa, som under onsdagen larmade om att man är ”mycket nära en bristningsgräns” i Gaza.

– Jag kommer inte sticka under stol med att vi kan komma till en punkt där vi inte längre kan driva verksamheten, säger Unrwa-chefen Philippe Lazzarini under en pressträff i Berlin enligt Reuters.

Tidigare under veckan hotade USA med att dra in militärt stöd till Israel om inte mer nödhjälp släpps in. Bara timmar efter varningen meddelade Israel att 50 lastbilar med förnödenheter släppts in i norra Gaza, uppger the Times of Israel.

Enligt Israel har man återöppnat gränsövergången i Erez i norra Gaza och planerar att lätta på den hårda tulldeklarationen vid gränsövergångarna.

– Problemet i Gaza är inte bristen på bistånd. Problemet är Hamas, som kapar hjälpsändningarna, säger Israels FN-ambassadör Danny Danon enligt the Times of Israel.

Jämför med attack i Stockholm

De senaste veckorna har flera attacker riktats mot skolor och tältläger i norra och centrala Gaza. Enligt Frida Lagerholm ser läkare utan gränser direkta konsekvenser av detta på plats.

– Man kan bara föreställa sig om en sådan attack hade hänt i Stockholm med så här pass många människor i kritiskt behov av sjukvård samtidigt, där allt fungerar. Här pratar vi om en krigszon, där det är brist på i princip allt, säger Frida Lagerholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet