Kolera är en dödlig, men behandlingsbar, sjukdom som påverkar miljontals människor världen över. Varje år drabbas ungefär 15 länder av omfattande utbrott.
I år har siffran nästan dubblerats. Just nu pågår 29 aktiva utbrott världen över samtidigt som vaccinen tryter.
Haiti är ett av de länder som drabbats värst. Här upptäcktes koleran i slutet av september och sedan dess har smittspridningen skjutit i höjden, men vaccinen räcker inte till. Många får bara en dos istället för de två som skyddar långsiktigt.
– Vi har en del doser, men vi har långt ifrån doser till alla utan får istället prioritera speciellt utsatta grupper, säger Mia Hejdenberg från Läkare utan gränser.
Det är ett väldigt begränsat antal tillverkare i världen som tillverkar vaccin och i år är behoven helt enkelt för stora.
Sjuksköterskan: Utbrotten skiljer sig från tidigare
Mia Hejdenberg är sjuksköterska och har varit ansvarig för två av organisationens kolerabehandlingscenter under ett tidigare kolerautbrott i Kongo-Kinshasa. Hon säger att utbrotten vi ser i dag skiljer sig väsentligt.
– I Kongo-Kinshasa är kolera epedemiskt, det betyder att det alltid finns kolera i ett samhälle, säger hon.
– Befolkningen var så van vid kolera att de kom till behandlingscentret i tid. Det gjorde att ingen dog. Det är väldigt stor skillnad mot det vi ser nu på platser där människor inte är lika vana.
Klimatutvecklingen orsakar kolerautbrott
Värst drabbade, förutom Haiti, är Syrien och Libanon. Exakt varför utbrotten blivit så stora vet man inte, men något som bidrar till spridning av kolera är konsekvensen av klimatförändringar: torka eller översvämmningar.
– En annan sak som påverkar är befolkningsförflyttningar som är relaterade till konflikter, säger Mia Hejdenberg.
Att det är så beror på att kolera ofta bryter ut i situationer med överbefolkning och brist på rent vatten, adekvat sophantering och ordentliga toaletter.
Hur ser ni på den framtida utbredningen av kolerautbrott?
– Det vi ser just nu är klart väldigt oroande, säger Mia Hejdenberg och fortsätter:
– Vi oroar oss för att det är en ökande trend.
Fakta: Vad är Kolera?
Klassisk kolera är en mycket allvarlig sjukdom som obehandlad går med hög dödlighet. Med en effektiv vätskebehandling förbättras prognosen avsevärt.
Kolera orsakas av bakterien Vibrio cholerae som lever vid låga salthalter eller i sötvatten och som utsöndrar det enterotoxin (Koleratoxin) som framkallar de kraftiga diarréer som kännetecknar sjukdomen.
Sjukdomen sprids via förorenat dricksvatten, och i de länder där sjukdomen idag uppträder är vattenstandarden otillräcklig. Uttalade epidemier brukar kunna uppträda i spåren av naturkatastrofer såsom jordbävningar.
Sjukdomen finns inte i Sverige men bakterien kan isoleras från utlandsresenärer som smittats vid vistelse där kolera finns. Under den senaste tioårsperioden har ett fall vartannat år rapporterats enligt Smittskyddslagen.
Källa: Folkhälsomyndigheten