Personer i Beirut, Libanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några röster från Beirut dagen efter personsökare exploderade över Libanon och skakade om landet. Foto: Reuters/AP

Boende i Beirut: ”Människor slets sönder framför våra ögon”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusen fylldes snabbt på med skadade efter att tusentals personsökare exploderat. Akutläkaren Joelle Khadra arbetade med att vårda de skadade.

– Det var ofattbart, säger hon.

Det var kaosartade scener som utspelade sig på sjukhusen i Libanon efter att sökare detonerat. På gatorna körde ambulanser i skytteltrafik. Nyhetsbyrån AFP rapporterade om att skadade vårdades på tunna madrasser ute på gatorna och hälsodepartementet vädjade omedelbart efter blodgivare.

En av personerna som tog emot skadade var Joelle Khadra, som arbetar som akutläkare på sjukhuset Hotel Dieu.

Explosioner i Libanon – flera döda

Totalt uppges tolv personer ha dött och runt 2 800 personer skadats i dådet. Hon berättar att hennes sjukhus tog emot 80 av de skadade efter att deras personsökare detonerat.

– Skadorna drabbade deras ögon, öron och händer. Vissa förlorade fingrar, säger hon.

Rättelse: Tidigare stod det ”Akutläkaren i Beirut”. Eftersom det var en boende i Libanon som sa citatet som användes i rubriken har den korrigerats.

Det är en personsökare

Personsökare är en enhet som kan ta emot anrop eller meddelanden från en central genom signaler. Det går inte att ta kontakt från en personsökare utan den kan endast ta emot meddelanden.

Personsökare sänder inte ut några radiosignaler. Därför har de använts på till exempel sjukhus, eftersom de inte riskerar att störa andra apparater. Det används även i andra miljöer som är känsliga för störningar, som i teknikintensiva fabriker.

Hizbollah använder personsökare bland annat för att undvika att Israel ska kunna spåra medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Libanon – flera döda

Mer i ämnet