Danmark: Nästan tre av fyra var inte barn utan vuxna
– Sedan åldersundersökningar infördes har det visat sig att 70-80% av dem som uppgett att de varit barn, i själva verket varit vuxna. Det berättar Nils Bak vid Udlaendingestyrelsen, Danmarks motsvarighet till Migrationsverket.
När det uppstår tvivel om den asylsökandens ålder genomförs rutinmässigt röntgenundersökningar av sökandens tänder och handleder. 2014 undersöktes 282 asylsökande som uppgav att de var under 18 år. 203 av dem visade sig vara vuxna enligt Udlaendingestyrelsen. I Danmark finns ingen omfattande debatt om metoderna som används för ålderbestämning, 2011 konstaterade Retslaegerådet att en persons ålder kan fastställas med ett års avvikelse med röntgen samt undersökning av en sökandes anletsdrag och kroppstyp.
Finland: Stor ökning av antalet asylsökande barn
De senaste månaderna har Finland sett en stark tillströmning av ensamkommande barn och ungdomar. Perioden januari-september sökte 1.075 unga asyl, under hela 2014 var det bara 196 yngre asylsökande. Finland använder samma metoder som Danmark för åldersbestämning och om en person vägrar genomgå undersökning betraktas hen som myndig. Juha Kannelmaa vid finländska Migrationsverket säger till SVT Nyheter att barn och ungdomar inte alltid vet hur gamla de är. Det stora antalet unga asylsökande har lett att utredningar drar ut på tiden då det bara är två läkare i landet som arbetar med åldersutredningar.
– Vi litar på våra experter, säger Juha Kannelmaa.
Norge: Läkare vägrar utföra åldersundersökningar
Till skillnad från i Danmark och i Finland har det varit en omfattande debatt i Norge om metoderna för åldersbestämning. Barnläkarnas förening, men även Läkarföreningens styrelse rekommenderar sina medlemmar att inte utföra utredningar. Det är privata aktörer som gör handledsröntgen och Odontologiska fakultet i Oslo som utför tandröntgen.
Under det första halvåret 2015 kom det 972 asylsökande som uppgav att de var under 18 år. Det är en ökning med 76 % jämfört med samma period 2014.
Under fjolåret genomfördes 908 undersökningar för att fastställa ålder på asylsökande barn, drygt var tredje person bedömdes vara 18 år eller äldre. Men Utlendingsdirektoratet lägger in säkerhetsmarginaler i sina utredningar, finns det osäkerhet ska det inte vara till nackdel för den asylsökande.
– Det finns idag ingen medicinsk metod för åldersbestämning som ger helt säkra svar, det berättar Martin B. Andersson vid Utlendingsdirektoratet.