Över 1.500 gripna i ryska protester

Uppdaterad
Publicerad

Över 1.500 demonstranter har gripits i samband med landsomfattande korruptionsprotester i Ryssland. Polisen har tryckt tillbaka demonstranterna på gatan som leder upp mot regeringskvarteren Kreml i Moskva.

Enligt uppgifter har aktivisterna utsatts för pepparsprej, men det är oklart vem som är ansvarig.

Tusentals personer gick ut på gatorna för att visa sitt missnöje med regeringen under måndagen. Strax innan demonstrationen i Moskva startade greps den ryske oppositionsledaren och Putinkritikern Alexej Navalnyj, som hade uppmanat till protesterna, vid sitt hem i den ryska huvudstaden.

Demonstrationen i Moskva saknade tillstånd. Stadens myndigheter hade gett klartecken till en plats för protesterna, men Navalnyj begärde senare att den skulle flyttas till Tverskajagatan i centrala Moskva.

LÄS MER: Ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj gripen av polis

Hundratals personer har gripits i samband med de landsomfattande protesterna. Enligt organisationen OVD-info, som dokumenterar gripanden, har minst 121 personer frihetsberövats i Moskva och 137 i S:t Petersburg. Enligt den ryska nyhetssajten Fontanka.ru har 600 personer gripits i S:t Petersburg, uppger BBC. Flera personer ska även ha gripits i Vladivostok, Blagovesjtjensk och Kazan. Nyhetsbyrån Reuters journalister har bevittnat över 200 gripanden bara i Moskva.

Hundratals kravallklädda poliser och militärer var på eftermiddagen på plats på Tverskajagatan i centrala Moskva. Polisen skingrade demonstrationen och tryckte tillbaka demonstranterna på Tverskajagatan som leder fram till regeringskvarteren Kreml. Folkmassan skanderade ”Ryssland utan Putin” samt ”Ned med tsaren”, skriver Reuters.

Enligt vittnen satte polisen i centrala Moskva på sig gasmasker. Demonstranterna ska enligt vittnen ha utsatts för pepparsprej, men det är oklart från vem.

Självklart att protestera

Över 20 personer har gripits vid korruptionsprotester i Vladivostok i östra Ryssland. För den unge demonstranten Aleksej Borisenko var det självklart att protestera, trots risken att bli gripen.

– Den isländske premiärministern fick sparken på grund av oegentligheter som kom fram i Panamapappren. Vår premiärminister är inblandad i stora korruptionshärvor, men han stannar på sin post. Det är mycket märkligt, säger Aleksej Borisenko.

Tillsammans med andra demonstranter ropade han slagord på torget i centrala Vladivostok. Han greps av polisen och leddes iväg. Men med hjälp av andra demonstranter lyckades han ta sig loss.

Kravallklädd polis på plats

LÄS MER: Risk för våldsamheter vid demonstrationer i Ryssland

Oppositionsledaren Alexej Navalnyj har under måndagen siktat på att hålla liknande landsomfattande demonstrationer som den 26 mars, då över 1.000 personer greps. I Novosibirsk har runt 3.000 människor samlats och mindre protester rapporteras från flera städer i ryska Fjärran östern. Åklagarmyndigheten säger att polisen kommer att agera mot alla som bryter mot lagen, uppger BBC.

– Det ska inte finnas något tvivel om att vi är beredda på alla tänkbara scenarier och att ordning kommer att säkerställas. Vi hoppas att allt ska ske utan provokationer, även om organisatörernas agerande till sin natur är provocerande, säger Vladimir Chernikov, ansvarig för säkerhet i Moskva, till nyhetsbyrån Interfax enligt TT.

Kravallpolis griper aktivisten Ilja Jasjin vid protesterna i Moskva. Foto: TT

Kräver Putins avgång

Tiotusentals människor slöt upp till protesterna i mars, som beskrevs som de största missnöjesyttringarna mot den ryska regimen på många år och många av demonstranterna skanderade krav på ett Ryssland utan president Vladimir Putin. Många som deltog var minderåriga som fötts under hans 17 år vid makten, skriver TT.

Antikorruptionsaktivisten Navalnyj – som säger att han ska ställa upp i presidentvalet 2018 – har de senaste åren varit en av de hårdaste Kremlkritikerna inom Ryssland. Han har bland annat anklagat premiärminister Dmitrij Medvedev för korruption.

Rysslandsexperten Lilia Shevtsova beskriver gatuprotesterna som ett nytt – och viktigt – fenomen.

– Demonstrationerna är inte sanktionerade av myndigheterna. Trots att människor riskerar att bli gripna, går de ut och protesterar mot korruption och sviktande moral, säger Shevtsova som är knuten till brittiska tankesmedjan Chatham House, till TT.

– Det är Putins generation, till och med tonåringar, som har börjat demonstrera. De är osolidariska och misstänksamma mot Kreml, vilket är något nytt, säger hon till TT.

Polisen bildar kedja mot demonstranter i S:t Petersburg. Foto: TT

Demonstrationstillstånd har utfärdats  på 169 platser runt om i landet på måndagen, uppger BBC.

Kreml har flera gånger tillbakavisat Navalnyjs uppgifter om korruption och anklagar honom för att försöka skapa oro.

ANALYS: Alexej Navalnyj  en utmaning för Putin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.