Aleksej Navalnyj (stående i mitten) i domstolen i den straffkoloni där han sedan tidigare avtjänar sitt straff, i Pokrov öster om Moskva. Foto: TT arkivbild

Nio år läggs på Navalnyjs fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms för nya brott i ännu en ifrågasatt rättegång.

Straffet blir ytterligare nio års fängelse på säkerhetsanstalt och böter.

Vid rättsförhandlingar för en vecka sedan yrkade åklagaren på 13 års fängelse följt av två år med restriktioner, samt böter.

Under tisdagen dömdes Navalnyj för ungefär grovt bedrägeri, vilket han dömts för även tidigare, till nio års fängelse och 1,2 miljoner rubel i böter, en summa som i dag motsvarar cirka 100 000 kronor.

Enligt anklagelserna ska han ha stulit stora summor pengar som donerats till hans politiska organisationer. Han är enligt rätten också skyldig till domstolstrots.

– Genom att förolämpa domaren begick han domstolstrots, sade domaren Margarita Kotova bara minuter efter att domen om bedrägeri meddelats.

Han avtjänar just nu ett fängelsestraff på 2,5 år vid en straffkoloni utanför Moskva.

En av Putins främsta motståndare

Navalnyj är en av president Vladimir Putins främsta motståndare. De tvivelaktiga domarna mot honom har sedan länge inneburit att han inte tillåtits ställa upp i Rysslands val, där alla partier och kandidater på ett eller annat sätt behöver förhålla sig till vad makten i Moskva vill. Han och hans anti-korruptionsrörelse har därför försökt samla ryssar bakom de oppositionella alternativ som har störst möjlighet att besegra Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland i varje valkrets.

Aleksej Navalnyj sitter fängslad sedan i januari 2021 då han greps efter att ha vårdats på sjukhus på grund av en giftattack som han, hans anhängare och stora delar av västvärlden anklagar Kreml för. Han avtjänar i dagsläget ett fängelsestraff på två och ett halvt år i en straffkoloni öster om Moskva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.