Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt fler länder kommer vara i en lågkonjunktur nästa år”, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén, på plats i Davos. Foto: SVT

Dyster bild bland ekonomiska eliten i Davos: ”Glaset är halvtomt”

Uppdaterad
Publicerad

I schweiziska Davos samlades toppolitiker, storföretag, organisationer och experter från runt om i världen under konferensen World Economic Forum (WEF). SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén var på plats och talade med några av dem om läget i världsekonomin, och bilden är allt annat än munter.

Bland chefsekonomer som tillfrågats av WEF tror två av tre att vi går in i en lågkonjunktur i år.

– Glaset är halvtomt. Centralbankerna har fortfarande en del att göra och det innebär att bromsa ekonomin, säger Raghuram Rajan som tidigare var centralbankschef i Indien.

Centralbanker bekämpar inflationen genom att tvinga ekonomin mot lågkonjunktur. De höjer räntan så att det blir dyrare för företag att investera och konsumera. Men det svåra är att inte gå för långt.

– När företagen väl beslutar sig för att avskeda personal kan vi ha fått räntor som är högre än vad centralbankerna är bekväma med, säger han.

”Världen mer komplex”

Arbetsmarknadsspecialisten och chefen på forskningsinstitutet ADP, Nela Richardson, är också pessimistisk:

– En arbetare känner trycket från många saker i den globala ekonomin.

Hon förklarar att världen har blivit mer komplex när det handlar om hur varor och tjänster distribueras, vilket medför högre kostnader och högre inflation. Men hennes oro handlar snarare om vad som händer efter lågkonjunkturen.

– Jag tror att det blir en global ekonomi som är mycket långsammare än tidigare.

”Regeringar kör rattfulla med valutorna”

Finansmannen Anthony Scaramucci, som bland annat varit Donald Trumps kommunikationschef i Vita huset ett kort tag, menar att den höga inflationen är farlig eftersom den sänker värdet på arbetares löner.

– Som vanlig arbetare kommer man helt enkelt aldrig ifatt. Det skapar missnöje och meningskiljaktigheter. Västdemokratier måste erkänna problemet och få med sig dessa personer igen.

Han betonar också sambandet mellan valutakurser och inflationen.

– Regeringarna beter sig som rattfulla med valutorna. Någon gång måste vi ta ifrån dem bilnycklarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.