– Vår kamp är för livet! Bort med tassarna från våra barn!
Det var några av talkörerna, när en grupp föräldrar demonstrerade mot obligatorisk vaccinering i Milano häromdagen. Motståndarna är en minoritet, men de är mycket motiverade. Milanos region Lombardiet hör till de regioner som vill införa obligatorisk vaccinering.
Så är det redan i till exempel Toscana och Emilia-Romagna. Demonstranterna har inget förtroende för myndigheterna.
– Vi får ingen information. Oavsett om barnet väger två, fem eller tio kilo får det samma dos. Vi får inte veta något om riskerna, säger Claudia, som inte vill uppge sitt efternamn.
– Det finns ingen transparens i Italien. Vi vill vara säkra på att vaccinationerna verkligen ger samma immunitet, som om man faktiskt får sjukdomen, säger Arianna.
Vill ha valfrihet i vården
Mest av allt vill motståndarna vara fria att välja själva.
– Det står i Italiens konstitution att en medborgare har rätt att välja vilken sorts vård hen vill ha. Vi är rädda för att förlora vår frihet, säger Alessandra.
Grupper av föräldrar mot vaccinering finns nu i flera italienska regioner. Motståndet är särskilt stort mot vaccineringen mot mässling, påssjuka och röda hund.
Dels fruktar många att vaccinet kan leda till autism, trots att det nu är bevisat att det inte finns något sådant samband. Dels anser många att det stärker deras barns immunförsvar om de får barnsjukdomar, något som läkare förnekar.
– Den bästa förstärkning av immunförsvaret man kan få, är vaccinering, säger immunologen Alberto Mantovani. Han har nyss har kommit ut med en bok om varför det är viktigt att vaccinera.
Låtsasvaccinerade över 7.000 barn
Problemet i Italien är att förespråkare och motståndare är döva för varandras argument. Motståndarna har medhåll av enstaka läkare som sprider artiklar på internet om faran att vaccinera.
En sådan läkare uteslöts nyligen ur läkarförbundet för att han avråder från att vaccinera. En sjuksköterska misstänks för att ha låtsasvaccinerat mer än 7.000 barn.
– De flesta föräldrar litar på sina läkare och på att vaccinering är bra för deras barn. Andra har blivit väldigt skeptiska och ser tyvärr bara de eventuella komplikationerna. De glömmer att miljontals människor i världen vaccineras varje dag och att svåra biverkningar är mycket ovanliga, säger barnläkaren Cristina Bertanza.
Ny lagstiftning övervägs
Fram till 1999 var det obligatoriskt att vaccinera barn mot difteri, stelkramp, hepatit B och polio. Nu överväger regeringen att lagstifta om att barn som ska skrivas in i dagis och skola måste ha gått igenom det statliga programmet, där nu många fler vaccinationer ingår.
Bakgrunden är att vissa vaccinationer ligger en bra bit under den nivå på 95 procent, som anses skydda hela befolkningen från smittorisker. Just nu pågår en mässlingsepidemi med nära 2.000 insjuknade. Under hela förra året var det bara 800 fall i hela landet.
– Jag känner oro för de som riskerar mest om de blir smittade: barn med svåra sjukdomar som har försvagat immunförsvar, äldre, gravida kvinnor som smittas med röda hund. Vi läkare måste informera bättre, vara tydligare och ödmjukare. Vaccin är som att sätta på sig säkerhetsbältet när man kör bil eller en hjälm när man åker motorcykel, säger Alberto Mantovani.