SVT:s USA-korrespondent har träffat haitiern Pierre: ”Jag har inget jobb, ingen mat”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s USA-korrespondent har träffat haitiern Pierre i kaoset vid gränsen till Dominikanska republiken: ”Jag har inget jobb, ingenting”. Foto: Svt

Allt fler haitier stoppas när de försöker ta sig över gränsen till Dominikanska republiken

Uppdaterad
Publicerad

Våldet i Port-au-Prince har inte spridit sig till resten av Haiti, men desperationen har. Medan mängder av haitier försöker ta sig till Dominikanska republiken för att äta, jobba, eller fly – så kopplar militären ett allt hårdare grepp om gränsen.

Haitiern Pierre har pendlat över gränsen till Dominikanska republiken i flera år. Jobbet som byggnadsarbetare har inte varit välbetalt men mättat barnets och fruns munnar. Men efter att oroligheterna i Haitis huvudstad Port-au-Prince ökat de senaste veckorna så har Dominikanska republiken stängt gränsen – inte för handel – men för de flesta människor.

– Jag har kommit hit varje dag i en vecka för att leta jobb, men de låter mig inte längre passera. Även om det finns dominikaner som behöver oss haitier, så släpps vi inte igenom, säger Pierre till SVT.

Våldsamheterna i Haiti

Stängd gräns kan förvärra problemen

Nu släpps endast haitier med godkända dominikanska dokument igenom – och vi ser också ett barn med gipsat ben släppas igenom för att få uppsöka vård. Både god vård och mat har börjat bli en bristvara i många delar av Haiti – en konsekvens av gängens kontroll över huvudstaden, hamnar och landets största flygplats. Och den stängda gränsen mot Dominikanska republiken riskerar att elda på problemen.

– Utan jobb har jag inte råd med mat. Har jag jobb får vi äta, men utan jobb blir det ingen mat, säger Pierre.

På måndagar och fredagar öppnar en särskild gränsmarknad i gränsstaden Dajabón. Tusentals haitier går eller springer mot gränsen för att handla mat, kläder och annat. Många haitier kommer med hela skottkärror.

Samtidigt kämpar många hjälporganisationer och nationer med att evakuera sina anställda och medborgare. Varje gäng kräver betalning för att släppa förbi någon.

– Jag tror att vi har spenderat omkring 35 000 dollar (ca 350 000 kronor reds anm.) för att få dem hit, säger Glenn Logan som säger att han hjälper fyra hjälparbetare att ta sig från Port-au-Prince till gränsen mot Dajabón.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamheterna i Haiti

Mer i ämnet