Allt fler länder bojkottar OS diplomatiskt

Uppdaterad
Publicerad

USA, Storbritannien, Australien och Kanada kommer alla att bojkotta vinter-OS i Peking diplomatiskt.

– Den diplomatiska bojkotten är ovanlig och stor förstås men det kommer ändå vara en idrottsfest, säger Radiosportens Alexander Lundholm i Aktuellt.

Det var i måndags som Vita huset meddelade att inga officiella representanter från den amerikanska regeringen kommer att närvara under vinter-OS i Peking i februari.

Under de två senaste dagarna har flera länder valt att göra samma sak.

– Det här ligger i Australiens intresse, det här är det rätta att göra, sa premiärminister Scott Morrison på en presskonferens. 

Strax efter Australien anslöt även Storbritannien och Kanada till bojkotten.

– Många runt om i världen är extremt oroliga för den kinesiska regeringens upprepade brott mot mänskliga rättigheter, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau enligt AP.

Ny agenda för IOK

Enligt Alexander Lundholm, journalist på Radiosporten, är den diplomatiska bojkotten ovanlig, men har uppmärksammats förut.

– På 80-talet kanske man minns hur man bojkottade fram och tillbaka mellan väst och öst. Men då var det ju att idrottarna inte heller åkte dit, säger han och menar att det kommer bli en idrottsfest ändå i Peking eftersom alla stjärnor kommer delta.

Enligt Lundholm kan bojkotten mot Peking ha en effekt på framtida spel för den Internationella olympiska kommittén.

– IOK har förändrats på många sätt sedan Kina fick de här spelen. Det finns en ny agenda där det bland annat är krav på att ha bättre mänskliga rättigheter och att det dessutom ska vara billigare att arrangera ett OS.

Sverige har inte tagit ställning

Kina har svarat på USA:s bojkott som ett försök att vilja förstöra inför spelen, som är mindre än två månader bort.

– USA kommer att få betala för sina misstag, sa Kinas utrikesdepartements talesperson Zhao Lijian i tisdags.

Trots att inga representanter från ländernas regeringar kommer att närvara så stödjer de alla sina idrottar att delta i spelen. 

– Vi välkomnar att de aktiva kommer att vara där och att de stöds av sina nationella regeringar. Resten är politik, rena politiska beslut av varje regering, säger Thomas Bach, ordförande Internationella olympiska kommittén, enligt Reuters.

Den svenska regeringen har ännu inte tagit ställning till frågan om bojkott.

– Vi har inte tagit ställning till OS överhuvudtaget och jag har inte fått någon inbjudan från den svenska olympiska kommittén, har nyutnämnde idrottsminister Anders Ygman sagt till TT.

Länderna som valt att bojkotta

USA

Australien

Storbritannien

Kanada

Vinter-OS i Peking hålls mellan den 4-20 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.