Under glaciärisen på Öraefajökull ligger samlar sig vulkanen för ett utbrott. Foto: SVT

Allvarligt vulkanutbrott närmar sig på Island

Uppdaterad
Publicerad

Den har slumrat i 290 år – men nu tyder allt fler tecken på att en av Islands största vulkaner håller på att vakna. Och när den gör det kan det bli farligt. 

Under sitt täcke av is har Öraefajökull på sydöstra Island hållit sig lugn ända sedan 1727. Och utbrottet innan dess ägde rum år 1362.

Men under de senaste månaderna har något börjat hända under glaciären, förklarar Reynir Bödvarsson – seismolog vid Uppsala universitet och själv islänning.

Tydliga varningsklockor

– Någonting är på gång. Det har blivit klart mer jordskalv och annan seismisk aktivitet i området, och det smältvatten som rinner från glaciären har börjat lukta svavel. 

Dessutom visar flygbilder att en is-skål börjat bildas uppe på vulkanens glaciäryta. Sammantaget är detta tydliga varningsklockor på att ett utbrott närmar sig – men samtidigt ingen klar indikation på att det är nära förestående, menar Reynir Bödvarsson. 

– Det oroväckande är att Öraefajökull är en farlig vulkan eftersom det bor människor väldigt nära. Flera byar ligger precis intill.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet. Foto: TT

Islands meteorlogiska institut har nu höjt beredskapsnivån till gul. Öraefajökull är en del av Islands största glaciär Vattnajökull, och förutom att spy ut glödande lavaströmmar, aska och gas riskerar ett utbrott att även orsaka våldsamma störtfloder av smält glaciärvatten. Störtfloder som riskerar att ödelägga allt.

Brådskande räddningsinsats

– Totalt bor det nog ett par tusen människor i vulkanens direkta närhet. När utbrottet väl är ett faktum kommer det vara väldigt ont om tid att sätta dem i säkerhet, säger Bödvarsson.

De senaste månaderna har ytterligare två jättar bland Islands drygt fyrtio vulkaner visat tecken på att utbrott närmar sig.

Den ena är Bardarbunga, landets största vulkan, som senast hade utbrott 2014. Den andra är Hekla, 15 mil sydost om huvudstaden Reykjavik. 

Bardarbungas senaste utbrott 2014. Foto: TT

Riskabel turistattraktion

– Får dessa vulkaner utbrott drabbar det inte människor lika hårt eftersom de ligger i mer obefolkade områden. Men samtidigt så har Hekla blivit ett av Islands största turistmål och besöks av tiotusentals vandrare varje år. Så helt ofarligt är det inte, säger Reynir Bödvarsson. 

Varför ska man då bry sig om vulkanutbrott på en avlägsen ö i Nordantlanten?

Den som upplevde kaoset i mars 2010 vet. Det gigantiska askmoln som vällde upp från vulkanen Eyafjallajökull gjorde att flygtrafiken i en stor del Europa fick ställas in under flera dagar. Då ska man veta att den vulkanen är liten jämfört med Bardarbunga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.