SVT:s reporter Sebastian Strandberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals människor har protesterat mot massturismen på Mallis. SVT:s reporter åkte dit för att förstå problemen. Foto: SVT

Älskade, hatade turist: Har vi förstört Mallorca?

Uppdaterad
Publicerad

Underbara bad, trendiga krogar och vacker natur.

Men också skenande bostadspriser, långa bilköer och fyllefester.

Mallorca har varit svenskarnas favorit sedan 70-talet. Men många öbor verkar ha fått nog av turismen som den ser ut i dag.

Några kilometer öster om Palma de Mallorca ligger Molinar. Förr var det mest fiskare som bodde här, nu är det ett av de mest attraktiva områdena på ön.

Mäklaren Carin Isgård visar upp ett treplanshus på 150 kvadrat. Bostaden ligger ute för 1 470 000 euro (närmare 16 500 000 kronor).

Är den svår att sälja?

– Absolut inte, det här är precis vad väldigt många efterfrågar, säger hon.

På Mallorca har fastighetspriserna ökat med uppemot 78 procent sedan 2015, enligt en marknadsstudie.

– Jag kom hit 2007, och det har konstant utvecklats framåt och uppåt. Priserna ökar stabilt i alla attraktiva områden, säger Carin Isgård.

Stora protester mot massturismen

De stigande bostadspriserna väcker också protester. Under maj och juni har tusentals människor tagit sig ut på gatorna för att protestera mot massturismen på Mallorca och demonstranter pekar på att semesterbostäder driver upp bostadspriserna så att lokalbefolkning inte har råd att bo kvar.

Demonstranterna protesterar också mot att massturismen orsakar överbelastad infrastruktur, ekonomisk ojämlikhet, miljöskador och förändringar i den lokala kulturen.

Turismen står för cirka 45 procent av ögruppen Balearernas bruttonationalprodukt, enligt branschorganisationen Exceltur.

SVT:s reporter Sebastian Strandberg åkte till Mallorca för att förstå problemen, konsekvenserna och de eventuella lösningarna. Se mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.