Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Land cruisers för miljonbelopp, som skulle använts för att nå utsatta människor, har försvunnit. Hör mer om den misstänkta korruptionen i klippet. Foto: SVT

Ambassadpersonal möttes av tomt kontor – 35 miljoner borta

Publicerad

Ambassadpersonalens fältbesök hos biståndsorganisationen blev en kalldusch. De larmade i en rapport om ett tomt kontor och miljonbelopp på avvägar. Men det skulle dröja ett år innan deras larm resulterade i en polisanmälan.

När inspektörer från den svenska ambassaden i Kongo-Kinshasa besöker kontoret till den organisation man betalat ut 50 miljoner kronor får man en obehaglig överraskning. Det svenska miljonbiståndet borde ha skapat en omfattande verksamhet. Men istället befinner sig inspektörerna i ett spökkontor. I sin rapport den 27 april 2023 skriver de:

”Det finns skrivbord i varje rum, men förvånansvärt lite papper på dem. Intrycket är att det inte pågår särskilt mycket jobb på kontoret.”

35 miljoner kronor har försvunnit

Snart står det klart att 35 miljoner kronor, som skulle gått till utsatta människor, är borta. Även terrängbilar som köpts in till verksamheten är försvunna. Bara drygt en fjärdedel av pengarna tycks ha använts i organisationen enligt revisionsfirman KPMG, som skriver:

”Av den totala summan mottagen (USD 4 453 970,77), har bara en total summa av USD 1 192 449, 18 (ungefär 27 procent) verifierats och funnits tillfredsställande dokumenterad av KPMG”

Polisanmäler ett år senare

Nästan precis ett år efter fältbesöket skickar Sidas generaldirektör Jakob Granit in en formell polisanmälan om misstänkt korruption. Sida har även krävt tillbaka pengarna.

I centrum för korruptionsskandalen står den misstänkte chefen på Sida som suttit häktad. Han var ansvarig för biståndsprojektet, men nekar till brott. Misstankarna mot honom kvarstår.

Personer med insyn som SVT talat med ställer sig nu frågan hur så mycket pengar kunde försvinna. Och varför Sida väntade med att göra anmälan. SVT har sökt Sida som avböjt en intervju.

Se inslaget i spelaren ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.