Delad bild: den koreanska gränsen och USA:s försvarsminister Lloyd Austin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s försvarsminister Lloyd Austin uttryckte sin oro över den amerikanske soldaten under en presskonferens på torsdagen, där han också konstaterade att mannen ”medvetet och utan tillstånd” korsat den militära demarkationslinjen och tros vara i nordkoreanskt förvar. Foto: Ahn Young-joon/TT, Reuters

Amerikan gripen – korsade Nordkoreas gräns

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk medborgare har gripits av Nordkorea efter att ha korsat gränsen till landet utan tillåtelse, uppger FN-styrkan på plats.

Enligt en talesperson för Vita Huset kommer USA att samarbeta med Sverige och Sydkorea för att lösa situationen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters på tisdagkvällen.

Mannen, som är en amerikansk soldat, ska vara i nordkoreanskt förvar.

– Vi tror att han är frihetsberövad och vi arbetar med den nordkoreanska armén för att lösa den här incidenten, säger en befälhavare vid FN.

Sprang in mellan byggnader

Ett svenskt vittne som ska ha varit på samma rundresa skriver i ett inlägg på sociala medier att gruppen hörde ett skratt och att en man sprang in mellan två byggnader till andra sidan.

”Det tog alla en sekund att reagera och förstå vad som hade hänt”, står det i inlägget enligt amerikanska NK News som bevakar Nordkorea. Det svenska vittnet tillägger att gruppen sedan fick springa tillbaka till sin militärbuss.

Det är inte första gången amerikaner hamnat i nordkoreanskt förvar. Senast 2018 tog sig en amerikansk man in i landet från Kina. Han släpptes efter en månad. 2016 greps den amerikanske studenten Otto Warmbier för att ha stulit en propagandaaffisch under en resa till landet. Warmbier släpptes efter 17 månader, men var då i koma och avled en vecka senare.

Populärt turistmål

En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer Nord- och Sydkorea åt. Svensk militär finns bland dem som bevakar området. Det är ett populärt turistmål med hundratals besökare varje dag i området.

På frågan hur Sverige kommer att bistå USA i ärendet svarar UD i ett mejl:

”Sverige är skyddsmakt för USA i Nordkorea. En skyddsmakt är en stat som tar på sig uppdraget att i vissa avseenden skydda en annan stats intressen i ett tredje land, vanligen i fall då den andra staten inte har några diplomatiska förbindelser med det tredje landet eller tillfälligt dragit bort sin beskickningspersonal därifrån”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en tidslinje över Kim-familjens styre i Nordkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.