Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när grottforskaren Mark Dickey hissas upp från djupet och hör honom berätta om mardrömssituationen i klippet. Foto: Reuters

Amerikansk forskare räddad ur grotta efter över en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske forskaren Mark Dickey har räddats från en grotta i Turkiet. Det var för mer än en vecka sedan han blev allvarligt sjuk på över 1 000 meters djup.

– Det känns otroligt att vara ovan jord igen, säger Mark Dickey efter att ha hissats upp ur djupet.

Den 2 september insjuknade den erfarne grottforskaren Dickey med misstänkta magblödningar under sin expedition av det 1 276 meter djupa Morca-slukhålet i Taurusbergen, södra Turkiet. Han deltog i en expedition för att kartlägga grottan, som är landets tredje djupaste.

Räddningsteam från hela Europa samlades vid grottan för att hjälpa den erfarne forskaren – och efter 12 dagar var han ute. Dickey var för svag för att klättra ut själv och behövde bäras med hjälp av en bår mellan tillfälligt upprättade läger längs vägen mot utgången.

– Mark Dickey är ute ur Morca-grottan. Han mår bra och tas om hand av akutvårdspersonal i lägret ovanför, enligt ett uttalande från den speleologiska federationen.

Se bilder från räddningsarbetet och när forskaren själv gav en uppdatering från grottan, i klippet nedan.

Den amerikanska grottforskaren Mark Dickey har spytt, tappat blod och vätska. I onsdags kunde han för första gången stå upp och äta något.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den amerikanska grottforskaren Mark Dickey har spytt, tappat blod och vätska. I onsdags kunde han för första gången stå upp och äta något. Foto: AP/TRT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.