Foto: AP

Orkanen Irma ödelade ön Barbuda – obebodd för första gången på 300 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter att orkanen Irma drog in över USA har den karibiska ön Barbuda ödelagts. Skadegörelsen är total och för första gången på 300 år bor inte en enda person kvar på ön.

– Det är en humanitär katastrof, säger Barbudas ambassadör Ronald Sanders till radiostationen Public radio international.

De karibiska öarna Barbuda och Antigua, sydöst om Puerto Rico, är stora turistmål och nära 60 procent av öarnas BNP kommer från turismen. Tidigare i år uppskattades öarna ha sammanlagt 94 731 invånare, varav 97 procent bodde på Antigua som klarade sig undan orkanen Irma med minimala skador.

På Barbuda däremot drabbades samhället hårt. Befolkningen evakuerades till Antigua och förödelsen på Barbuda är så omfattande att hela samhälls- och infrastrukturen har slagits i spillror. Medan Barbuda återuppbyggs får barnen gå i skolan i Antigua, men Ronald Sanders tror att de flesta kommer vilja återvända till sin hemö.

– De här människorna har bott här i generationer och känner inte till något annat. Relationen till ön är extremt stark och en del av deras identitet, säger Ronald Sanders till CNN.

Bilden som är tagen av Nasa earth observatory visar öarna Barbuda och Antigua innan och efter orkanen Irma. Bilden visar hur vegetationen på Barbuda har förstörts. Foto: Nasa/TT

Klarar inte återuppbyggnaden på egen hand

Barbuda är en liten ö utan stora ekonomiska resurser och är beroende av internationell humanitär hjälp för att kunna byggas upp igen. Flera länder och rika privatpersoner har redan bidragit med ekonomiskt stöd, bland dem skådespelaren Robert de Niro. Donationerna på ungefär fem miljoner dollar, som motsvarar ungefär 40 miljoner kronor, räcker dock inte långt enligt ambassadören.

– Vi är tacksamma men det är en droppe i hinken. Vi är en enmiljardsekonomi som står inför ett problem för 250 miljoner dollar, säger han till CNN.

Ett hus i staden Cadrington på Barbuda efter stormen. Foto: Gemma Handy/AFP/TT

Ambassadören hoppas att grannländerna ska hjälpa till, och tycker att det inte är mer än rätt med tanke på det lilla samhälle de utgör.

– Vi är offer för växthuseffekten och bidrar själva väldigt lite till föroreningen, säger han.

LÄS MER: Så drog Irmas förödelse fram över Karibien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet