Avkriminalisering av prostitution ger sexarbetare bättre möjligheter att utnyttja sina rättigheter till bland annat vård och skydd. Det skapar en tryggare arbetsmiljö och leder till att prostituerade slipper dras med brottsregister hela livet, säger Amnesty International som från och med nu ska uppmana stater att avkriminalisera både köp och försäljning av sexuella tjänster.
Är den prostituerade ett barn ska barnet per automatik ses som ett offer och inte bestraffas. Amnesty vill också att staten ska vara skyldig att hjälpa dem som vill lämna prostitutionen bakom sig.
– Prostitution är inte en mänsklig rättighet, men sexarbetare har mänskliga rättigheter till trygghet och vård, till att inte tvingas till trafficking och det är det vi försöker komma åt med den här policyn. Vårt fokus är att ge sexarbetare en trygg arbetssituation, att stärka dem och se till att de kan utnyttja sina rättigheter, säger Gauri Van Gulik på Amnesty International.
– Vi tror inte på att straffa dem som har tvingats till sexarbete genom att kriminalisera det och ta ifrån dem rättigheter.
Kritiserat av svenska Amnesty
Amnestys nya policy har diskuterats länge innan den i dag klubbades igenom i Dublin och den har hunnit få mycket svidande kritik från andra organisationer, Hollywoodkändisar och egna underavdelningar som menar att en avkriminalisering av sexköp kommer att gynna människohandeln och utnyttjandet av kvinnor. Svenska Amnesty röstade nej till förslaget under rådsmötet i dag.
– Vi tar avstånd från kravet på en universell avkriminalisering av alla delar av prostitution, även när det gäller sexköp eller av de aktiviteter som möjliggör sexköp; som till exempel bordeller. Vi anser inte att det är klarlagt att en generell avkriminalisering av sexköp och kringverksamheter leder till minskade människorättskränkningar, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Svenska Amnesty i ett pressmeddelande.
Endrit Mujaj, handläggare på Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel, säger att det enda positiva med organisationens nya riktlinjer är avkriminaliseringen av sexförsäljningen.
– Vi stöttar att de högljutt propagerar för en avkriminalisering av säljare. Problemet är att även köparna ingår i den här avkriminaliseringen. Vi hade hellre sett att man går efter den svenska modellen där man avkriminaliserar säljande parten och inte köpande.
”Svenska modellen gör sexarbetare otrygga”
Sverige har sedan 1999 en lagstiftning som förbjuder köp. På det sättet försöker man stävja efterfrågan samtidigt som de prostituerade ska känna sig trygga att söka hjälp hos myndigheter. I Sverige har antalet prostituerade på gatorna halverats mellan 1995 och 2014 och flera andra länder har numera samma lagstiftning, men Amnesty menar att modellen bara leder till att prostitutionen flyttar till otryggare platser.
– Vi är emot lagstiftning som leder till att prostitutionen går under jord och att sexarbetarnas säkerhet äventyras, säger Gauri Van Gulik.
Enligt henne har Amnesty pratat med prostituerade i de länder som har infört den så kallade svenska modellen, bland annat Norge, Kanada och Island, som säger att de känner sig mindre säkra nu när de tvingas träffa kunder i deras hem istället för på gatan.
”Länder som har legaliserat prostitution dras med problem”
Men Endrit Mujaj säger att prostitution aldrig varit begränsad till platser som Malmskillnadsgatan i Stockholm och Red Light District i Amsterdam. En del av den har alltid skett ”under jord” och även de länder som har legaliserat prostitution tampas med illegal verksamhet som inte följer reglerna.
– Jag tror att Amnestys intention är god och man har de klassiska argumenten att man får bättre kontroll på prostitution om den är laglig, men vi ser att det inte riktigt fungerar så. Länder som har legaliserat prostitution får dras med jättestora problem. I Amsterdam har man fått stänga ned delar av Red Light District på grund av medföljande kriminalitet.
Lagligt i Tyskland
Tyskland är ett av en handfull europeiska länder där det är lagligt att sälja sex på bordeller. Enligt kritiker har landets lagstiftning främjat sexturism och trafficking. Enligt European Network for HIV/STI Prevention and Health Promotion among Migrant Sex Workers (TAMPEP) kommer 60-85 procent av Tysklands prostituerade från andra länder. I Tyskland riskerar de att hamna i händerna på hänsynslösa hallickar och inte se mycket av sin inkomst.
– För svenska Amnesty innebär beslutet dock inte att vi kommer att arbeta för en total avkriminalisering, varje land bestämmer själva om de kommer att driva frågan vidare, säger Anna Lindenfors.