Amnesty: ”Omvärlden ger Turkiet utrymme att slå ned på mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Rättsövergrepp i samband med Turkiets massiva utrensningar kan inte tolereras av omvärlden, menar Amnesty. Möjligheten att överklaga och få sitt fall prövat är minimal, visar en ny rapport av människorättsorganisation.

130 000 offentliganställda har fått sparken och stämplats som statens fiender. I många fall på godtyckliga grunder som till exempel delningar i sociala medier.

– Deras situation är verkligen desperat. Många av dem kan inte fortsätta inom sina yrken heller i den privata sektorn. Deras pass har beslagtagits och många drabbas av utfrysning av omgivning och sina egna familjer, säger Andrew Gardner, på Amnestys kontor i Istanbul.

Minimal möjlighet till upprättelse

Möjligheten till upprättelse för de utrensade är dessutom minimal, visar Amnestys kartläggning av en rad fall.

Bara en liten bråkdel av alla utrensade har fått sin sak prövad i den kommission som upprättats för överklaganden. Ännu färre har fått upprättelse och kunna gå tillbaka till sina jobb.

Amnesty: ”EU måste öka trycket”

De personer som får sina fall prövade ställs inför den orimliga uppgiften att svära sig fri från anklagelser de inte ens får ta del av, visar Amnestyrapporten.

Amnesty menar att EU måste öka trycket på Turkiet, för att göra något åt godtyckligheten i Turkiets rättsväsende.

– Omvärlden har tyvärr varit jämförelsevis tyst om rättsövergreppen i Turkiet. Det har gett Turkiet utrymme att slå ned på mänskliga rättigheter, som till exempel utrensningarna, säger Andrew Gardner.

Turkiet har tidigare besvarat kritik om utrensingarna med att åtgärderna anses nödvändiga med hänvisning till säkerhetshot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.