• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Utrikesminister Rex Tillerson har kallats den sämsta utrikesministern någonsin i Washington. Foto: TT

”Än en gång har han blivit offentligt kränkt av Donald Trump”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sällan har en amerikansk utrikesminister blivit så förödmjukad av sin president. Frågan är om USA:s utrikesminister Rex Tillerson kan sitta kvar. Än en gång har han blivit offentligt kränkt av Donald Trump, den här gången under pågående förhandlingar i Peking med Kinas ledare. Donald Trump hånade i helgen Tillersons försök att få en dialog med Nordkorea.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

”Spara på krafterna Rex, vi ska göra det som måste göras” och ”att vara snäll mot Rocket Man har inte funkat på 25 år, varför skulle det funka nu?”, skriver Trump om sin utrikesministers pågående medlingsförsök med Nordkorea. (”Rocket Man” är Trumps skällsord på Nordkoreas diktator Kim Jong-un). Trumps budskap var att alla förhandlingar med Nordkorea är bortkastad tid.

Alltmer oförsonlig linje

Donald Trump har sedan sitt kontroversiella tal i FN för några veckor sedan gett uttryck för en alltmer oförsonlig linje mot Nordkorea. Med sina aggressiva utfall har han skruvat upp tonläget så det ibland inte tycks någon återvändo utan att ett storskaligt krig på koreanska halvön är ofrånkomligt. Rex Tillerson har hela tiden anlagt en mer försonlig ton och sa i söndags att USA nu har en direkt kommunikationskanal med regimen i Pyongyang. Tillersons resa till Peking syftade till att enas med Kina hur man ska gå vidare i försöken att få till stånd samtal med Nordkorea. Men med Trumps utspel blev den snabbt överflödig. Varför ska Kinas ledare kasta bort tid på att förhandla med en utrikesminister som uppenbarligen inte har stöd hos USA:s president? Därför tror flera bedömare i USA i dag att Rex Tillerson inom kort kommer att avgå som utrikesminister.

USA-val 2016

När Donald Trump väljer Twitter som sin kommunikationskanal ska man veta att det är 35 miljoner följare som kan läsa. Hur Rex Tillerson reagerade när han på plats i Peking, inför ett möte president Xi får läsa Trumps offentliga nedlåtande kommentarer har hittills inte framkommit. Det är inte första gången som Trump offentligt ger uttryck för åsikter som kan tolkas som kritik mot Tillerson. I juni manade Rex Tillerson den saudiledda koalitionen att upphöra med sin blockad mot Qatar men bara en timme senare sa Trump att blockaden var ”tuff men nödvändig” och han stödde SaudiArabien. Tillerson var också emot att USA skulle lämna FN:s klimatavtal Parisavtalet.

Verkar inte trivas

Rex Tillerson är före detta vd för ett av världens största oljebolag, Exxon Mobile och utsågs av Trump bland annat för sitt imponerande internationella kontaktnät. Tillerson har granskats i de pågående Rysslandsutredningarna bland annat för sina nära vänskapsband med Rysslands president Putin.

Utrikesminister Tillerson har inte verkat trivas särskilt bra på sin post och rollfördelningen mellan honom och Donald Trump har minst sagt varit otydlig. Tillerson har hållit en låg profil men på senare tid fått beröm inom EU och FN för att ha varit lyhörd och visat prov på diplomatisk fingertoppskänsla, senast i den pågående krisen med Nordkorea.

Kritiserats i Washington

Men i Washington har han kallats den sämsta utrikesministern någonsin. Han har bantat UD:s budget och därmed inte fyllt alla vakanser på amerikanska UD som uppstått när tjänstemän valt att säga upp sig. Trump har heller inte valt att utse flera vakanta ambassadörsposteringar runt om i världen.

Med ett krympande UD och med färre kunniga rådgivare runt om i världen får Trump allt sämre råd i avgörande säkerhetspolitiska bedömningar.

Skulle Rex Tillerson avgå är USAs FN-ambassadör Niki Haley favorittippad att ta över.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet