President Donald Trumo och president Vladimir Putin hälsar i Osaka, Japan 2019. (Till höger) Toppmöte mellan Michail Gorbatjov och Ronald Reagan i Geneve 1985 Foto: Mikhail Klimentyev/AP & Denis Paquin/TT

Analys: ”Allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En av hörnpelarna för fred och säkerhet i Europa är borta. Förbudet mot landbaserade medeldistansrobotar (INF) var en starkt bidragande orsak till att Sovjetunionen och USA inte använde sina kärnvapen under kalla kriget. Läget är allvarligt, men inte förvånande, skriver SVT:s reporter Jonas Olsson.

Jonas Olsson

Nyhetsreporter

Man kan tycka att tre bokstäver inte betyder så mycket. Men förbudet INF har verkligen gjort skillnad.

De flesta är överens om att det som USA:s president Ronald Reagan och Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov gjorde den där dagen i december 1987 var avgörande för att undvika kärnvapenkrig i Europa.

I praktiken försvann 2 700 markbaserade medeldistansrobotar från Europa, både konventionella och de med kärnstridsspets.

Medeldistans innebär att de kan nå 50 till 550 mil. Vid ett anfall har en nation bara några minuter att förbereda sig och fatta livsavgörande beslut.

Det öppnar för både misstag och paranoia.

Förbudet har inte fått länderna att sluta tillverka

Men man ska inte vara naiv och tro att förbudet inneburit att USA och Ryssland låtit bli att utveckla medeldistansrobotar. Förbudet gällde bara om robotarna är på marken – inte i luften eller till sjöss.

Så i praktiken har båda länderna medeldistansrobotar i bombflyg, ubåtar och ytstridsfartyg, vilket inte varit något brott mot INF. Och robotarna blir allt mer avancerade. Enorma summor satsas. De kan heta Tomahawk, Kalibr och annat.

Ett exempel är i våras när Ryssland provsköt sin senaste sort av medeldistansrobot. Testet gjordes med en ubåt på marinbasen Zapanya Litsa bara sex mil från norska gränsen på Kolahalvön.

Vanligtvis brukar ubåtar skickas till havs när de ska utföra robottester. Men den här gången låg ubåten kvar förtöjd vid kaj på marinbasen och avfyrade.

Många häpnande. Världen hade inte sett något liknande förr.

Därför lämnade USA

Testet utfördes med medeldistansroboten Kalibr. Enligt Totalförsvarets Forskningsinstitut tillhör Kalibr samma ”familj” robotar som den markbaserade 9M729 (SSC-8) som USA anser bryter mot INF och som uppges vara skälet till att USA sa att de lämnar avtalet.

Det var tidigare presidenten Barack Obama som var först med att anklaga Ryssland för att bryta mot INF.

Men Ryssland har upprepat om och om igen att roboten inte bryter mot avtalet. Räckvidden är 480 kilometer och tillåten, enligt Ryssland.

Förmodligen räknar Donald Trump med en ny förhandling i framtiden. Problemet är att förhandling om kärnvapen är något helt annat än förhandling om fastigheter. Vladimir Putin har en helt annan erfarenhet från kalla kriget och KGB och har styrt Ryssland i 20 år.

Misslyckade förhandlingar med Nordkorea

Hittills har Trumps kärnvapenförhandlingar med Nordkorea misslyckats och en försvarsminister hoppat av. Trump har träffat Nordkoreas diktator Kim Jong Un tre gånger. Men Nordkorea fortsätter samtidigt med sina robottester och ökar antalet kärnvapen.

Undrar om Vladimir Putin och Donald Trump tänker som republikanen Ronald Reagan sa i ett radiotal 1985?

”A nuclear war cannot be won and must never be fought.”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.