Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland har en bakgrund som erfaren utrikeskorrespondent i både Ryssland och Ukraina. Hon är djupt engagerad i mänskliga rättigheter och är känd för att vara orädd. Så när det blev känt att Saudiarabien anhållit landets mest kända feminist, Samar Badawi, så röt Kanada ifrån på Twitter, på arabiska.
Diplomatisk kris
Kanadas engagemang kan också förklaras med att delar av familjen Badawi bor i Kanada. Kanadas utrikesminister uttryckte oro över att Samar Badawi gripits och skrev bland annat: ”Låt mig vara tydlig, Kanada står alltid upp för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.”
Effekten blev omedelbar, Kanadas protest mot att Saudiarabien bryter mot mänskliga rättigheter nådde ut i hela arabvärlden. Den diplomatiska krisen var ett faktum.
Kronprins Mohammed bin Salman, populärt kallad MBS, reagerade omedelbart. Han kallade detta en ”attack” på Saudiarabien och inblandning i landets inre angelägenheter.
Han ställde in flygförbindelserna med Kanada, kallade hem sin ambassadör, frös ekonomiska avtal, kallade hem patienter på kanadensiska sjukhus och förbjöd 10 000 saudiska studenter att plugga vidare på kanadensiska universitet. En order på bepansrade fordon från Kanada till Saudiarabien sköts på framtiden.
Inget land stöttar Kanada
Signalen är en tydlig varning med adress också till USA, Storbritannien och Frankrike, som är långt viktigare handelspartners än Kanada: ”Lägg er inte i”. Och det verkar fungera. Inget land har slutit upp vid Kanadas sida. EU tiger. Sverige tiger.
USA har till och med gett Saudiarabien sitt tysta medgivande genom att på Vita husets hemsida konstatera att de bägge länderna befinner sig i en konflikt och att information kan fås av respektive länders utrikesdepartement. Tiden är förbi då USA självklart slöt upp vid sina granne Kanadas sida i försvar för mänskliga rättigheter.
Redan i maj anhölls 13 kvinnliga demokratiaktivister som stridit för kvinnors frihet i Saudiarabien. Det land som valts in i FN:s råd för mänskliga rättigheter och som nyligen tog plats i FN:s kvinnokommission, CSW.
Trots kronprinsens löften om att modernisera kungariket så råder fortfarande manligt förmyndarskap i Saudiarabien, något som Samar Badawi protesterat mot.
Förmyndarskapet innebär att kvinnor inte får resa utomlands eller söka vissa former av läkarvård, utan manligt godkännande. Situationen för mänskliga rättigheter är fortfarande allvarlig i landet och styret grundar sig på Koranen och sharialagar.
Visa upp mer progressiv sida
Den diplomatiska krisen med Kanada befäster därmed landets nya, mer hetsiga och offensiva utrikespolitik, där omvärlden hittills fått se hur Saudiarabien invaderat Jemen och dessutom stod bakom den märkliga händelsen i våras när Libanons premiärminister Saad al-Hariri plötsligt försvann till Saudiarabien, deklarerade att han avgått, för att sedan dyka upp igen i Beirut och återinträda som premiärminister.
Samtidigt under våren åkte MBS på en rundresa och charmade Israel, USA, Frankrike och flera andra viktiga länder. Han vill ha investeringar och handel för att modernisera landets infrastruktur. Som världens största oljeexportör och militär stormakt i regionen så har han västvärldens öra. Donald Trump fick en kungligt mottagande i Saudiarabien.
Att ett av världens mest slutna länder visade upp en mer progressiv sida, där kvinnor plötsligt tilläts ta körkort och där en mer måttfull form av islam skulle introduceras, var oemotståndligt. Frankrikes president Emmanuel Macron bjöd in kronprinsen Mohammed bin Salman till Paris och bedyrade att Frankrike ska stå på Saudiarabiens sida.
Saudiarabien tycks anamma den kinesiska modellen med att först lova reformer och öppnare marknader så att handelsdelegationerna står på rad för att få göra affärer, (också Sveriges handelsminister Ann Linde som med bland annat H&M besökte Riyadh i våras) men sedan fortsätta bryta mot mänskliga rättigheter och hävda att det är en intern fråga.
Det faktum att Saudiarabien bryter mot mänskliga rättigheter får underordna sig västländernas behov att ha Saudi som allierad i regionen och som ny, lukrativ marknad, något som bland annat Svenska freds upprepade gånger kritiserat. Saudiarabien är en av världens största vapenimportörer.
Ska ha frågat Sverige om råd
2015 kallade Saudiarabien hem sin ambassadör i Sverige efter att Margot Wallström fördömt gripandet av Samar Bawadis bror, bloggaren Raif Bawadi. Straffet mot Bawadi bestod av 1 000 piskrapp och tio års fängelse. Wallström kallade domen för ”närmast medeltida”.
Den diplomatiska krisen var ett faktum. 30 svenska näringslivsdirektörer kritiserade Wallström i en debattartikel och sa att hennes kritik kan ge Sverige ett rykte om att vara en opålitlig handelspartner. Året därpå fick statsminister Stefan Löfven åka dit och tina upp relationerna med Saudiarabien inför att Sverige sökte en plats i FN:s säkerhetsråd. Då var Löfvens budskap att Sverige måste ha en fungerande relation till en av regionens nyckelspelare.
Enligt TT har Kanadas utrikesminister Freeland ringt till Margot Wallström för att få råd om hur man hanterar en diplomatisk kris med Saudiarabien. I Sveriges fall var det den manliga statsministern som ryckte ut.
Frågan är om samma mönster komma upprepa sig – en kvinnlig utrikesminister ryter ifrån och sedan kommer den manlige premiärministern (i Kanadas fall Justin Trudeau) att åka dit för att blidka Saudiarabien?
Det vore i så fall pikant.
Inspirerade av Sverige aviserade Kanada i våras att man nu också bedriver en feministisk utrikespolitik. Men att manliga statsministrar neutraliserar kritiken deras kvinnliga utrikesministrar yttrar när kvinnliga aktivister fängslas låter knappast som feministisk utrikespolitik.