I ett av sina sällsynta framträdanden på den globala arenan skulle Trump både försvara att USA stänger gränserna och samtidigt öppna för business och utbyte med resten av världen.
Klarade balansgång
Talet var en oblyg insäljning av USA där han försökte locka de mäktiga företagsledarna här i Davos att investera. De hade i sin tur hoppats få höra Trump öppna för frihandel och de blev inte besvikna.
Han sa att han är för frihandel men att den måste vara rättvis. Och hans hemmapublik som ville höra honom försvara USA och sätta USA först blev också nöjda.
Förtäckt kritik mot Kina
Det brände till i Trumps tal när han mellan raderna varnade Kina när han sa att USA kommer ”ryta tillbaka” och inte längre acceptera ojämlika handelsvillkor. Kina har ett betydande handelsöverskott medan USA har ett underskott.
Han talade om massiva stölder av immateriella rättigheter vilket i klartext betyder piratkopiering, något som många tillverkare i Kina ägnar sig åt. Han kritiserade också statligt subventionerade företag.
Handelskrig oroar
Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, sade till SVT efter talet att han fortfarande är djupt oroad över hur Trumps protektionistiska politik kommer att påverka svenska företag.
Trump införde strafftullar häromdagen mot kinesiska solpaneler och tvättmaskiner, och Kina väntas inom kort svara med egna strafftullar. Därmed är ett begynnande handelskrig i gång.
”Öppnar för missförstånd”
Grundaren av Världsekonomiskt forum, Klaus Schwab,började med att välkomna presidenten genom att konstatera att Trumps ”starka ledarskap” lätt öppnar för missförstånd och att världen nu såg fram emot att höra Trump själv förklara sin politik.
Något nedtonad
Donald Trump höll sig till manus och var mer nedtonad än hur världen vant sig att se den amerikanske presidenten. Han kom till Davos utifrån en styrkeposition, amerikansk ekonomi står starkare än på länge. Även om många ekonomer på plats här i Davos menar att Trump haft tur eftersom hans presidentskap sammanfaller med en kraftig högkonjunktur.
Inte ensamt – men i fokus
Men även om han sa att USA inte vill stå ensamt så berömde han inga andra aktörer eller länder än sitt eget.Grundbudskapet var att det som är bra för USA är bra för resten av världen, eftersom USA kan vara ett starkt ekonomiskt draglok.
Talet var också tydligt riktat till hans kärnväljare med utfall mot amerikanska ”byråkrater” som skapat nya lagar för att , menade Trump, göra livet surt för vanliga jobbare och företag. Donald Trump har sedan han tillträdde avskaffat 69 miljölagar och också avreglerat finansmarknaden vilket många affärsmän här i Davos har välkomnat.
Tystnad som talar
Talet blev också oväntat kort. Intressant är att konstatera vad Trump inte tog upp, bland annat nämnde han inte med ett ord hur USA kan bidra till frågan som dominerat veckan här i Davos – hur man ska överbrygga klyftorna i en alltmer splittrad värld.
Presidenten nämnde heller inte klimatkrisen. I stället återkom han gång på gång till hur stark amerikansk ekonomi är, att arbetslösheten är den lägsta på decennier, också bland afroamerikaner.
Förtjust finanselit
Den vanligen svala finanseliten var påtagligt förtjust över att en amerikansk president ägnade toppmötet 30 timmar av sin tid. Trumps sänkning av den amerikanska bolagsskatten har tagits emot med applåder här i Davos.
Många sade sig uppskatta att Trump deltar i det internationella samtalen hellre än att sitta hemma i Vita Huset och twittra.