Johan Ripås: ”Stor risk för ytterligare attacker”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Attacken mot Splendid Hotel i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou kommer mindre än två månader efter den i stort sett identiska attacken i grannlandet Malis huvudstad Bamako. I båda attentaten har hotell med många internationella gäster varit målet.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

De al Qaida-anslutna grupperna har slagit till på samma sätt med bilbomber, väpnad stormning av hotellen och gisslan i båda fallen. Mycket tyder på att attackerna är delar i samma terrorkampanj. 

Planerade attacker tar tid

Ofta när en terrorattack sker i nära anslutning till en tidigare ställs frågor om den är inspirerad av den tidigare attacken. Så kan det naturligtvis vara i vissa fall, men samtidigt bör man komma ihåg att komplexa attacker som de i Mali och nu i Burkina Faso tar tid att planera.

Man måste förbereda jihadisterna, rekognoscera målen och få attentatsmän, vapen och sprängmedel på plats. En sådan planering tar i allmänhet tid och därför är det troligt att båda attentaten har planerats åtminstone någorlunda samtidigt och från samma håll. 

Troligt att ytterligare attacker planeras

En orosfaktor blir därmed att ytterligare attacker kan ha planerats. Eller vara under planering nu. Högriskområden är de fransktalande länderna i regionen. Frankrike för sedan 2012 en militär kampanj mot al Qaida i Sahel och andra jihadistgrupper i regionen och Frankrike kan därför ses som huvudmål för terroristattentaten.

Det är för övrigt symptomatiskt att al Qaida i den senaste videon rörande den kidnappade svensken Johan Gustafsson tydligt meddelar att de inte vill ha fransk inblandning i några förhandlingar. 

Fransmän särskilt utsatta

Eftersom Frankrike är överlägset militärt och har pressat tillbaka al Qaida övergår terrornätverken till att genomföra attentat mot civila, så kallade mjuka mål. Det är ett tillvägagångssätt som känns igen från andra terrorgrupper i andra delar av Afrika och världen. Man slår till där man har möjlighet att orsaka så mycket skada och få så mycket uppmärksamhet som möjligt. 

Att slå till mot hotell där internationella diplomater och andra som är på plats för att stödja en demokratisk utveckling blir också en udd riktad mot regeringen i landet, särskilt när det gäller Mali. För terrorgrupper är demokrati inte önskvärt. 

Svåra att besegra

Alla de stora terrornätverken i världen har visat sig snabbt kunna ställa om och byta strategier när de mött motgångar militärt och territoriellt. Boko Haram i Nigeria lade under 2014 under sig stora områden i nordöstra Nigeria, men när en regional styrka bildades kunde man förra året ganska snabbt återta dessa områden. Nyligen meddelade Nigerias president att Boko Haram i stort sett är militärt besegrat, men terrorgruppen finns naturligtvis kvar och har redan börjat övergå till isolerade attacker. 

Och det är just detta som är svårigheten med att besegra grupper som al Qaida, al Shabab, Boko Haram och IS. Så länge det finns en jordmån för att värva nya jihadister och så länge pengarna fortsätter strömma in till dem från välbeställda individer och regimer kommer de fortsätta uppstå i nya skepnader, även om de möter motstånd av överlägsen militär. Det är bara när grundproblemen, vilka de än må vara i de olika regionerna, på allvar adresseras som man kan börja tala om en verklig seger. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.