SPD:s Martin Schulz var idel glada miner efter förhandlingarna med Merkel – men nu skakas partiet av kris. Foto: TT

Analys: Det råder kaos i tyska SPD

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De tyska socialdemokraterna befinner sig plötsligt i en allvarlig ledarkris. Allt verkade frid och fröjd efter uppgörelsen på onsdagen då socialdemokraterna lyckats förhandla till sig fler tunga ministerposter än förväntat.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

I Tyskland verkade äntligen en ny regering skymta vid horisonten, mer än fyra månader efter valet till förbundsdagen. Partiledaren Martin Schulz deklarerade att han var intresserad av posten som utrikesminister och lämnade över partiledarskapet till Andrea Nahles, partiets gruppledare i parlamentet.

Men det fick den sittande utrikesministern, Sigmar Gabriel, att gå i taket. Han anklagade öppet partiledningen för bristande respekt för hans arbete och talade om brutna löften.

Glädjen blev kort

Gabriel är för närvarande Tysklands mest populäre politiker men var en belastning för partiet för bara ett år sedan. Han steg åt sidan som partiledare och släppte fram det nya stjärnskottet Martin Schulz.

Schulz blev SPD:s stora hopp inför förra årets supervalår. Men lyckoruset varade inte länge. SPD förlorade viktiga delstatsval och gamla fästen.

Trots frenetiskt kampanjande blev utdelningen vid valet till förbundsdagen synnerligen magert. SPD gjorde sitt sämsta val sedan 1949 – och det gjorde även regeringspartnern Merkels CDU.

Intern kritik

En slutkörd och besviken Martin Schulz lovade högtidligt att föra sitt parti i opposition och aldrig mer sätta sig i en regering ledd av Angela Merkel.

Efter höstens misslyckade försök till regeringskoalition med De Gröna och Liberalerna gick budet till SPD. Med intensiv uppvaktning av både president och kansler och hot om nyval baxades ett motvilligt SPD tillbaka till en förväntansfull och pressad Angela Merkel.

Med trumf på hand gick SPD ut ur nattmanglingarna med god utdelning av feta ministerposter, särskilt det prestigefyllda uppdraget som finansminister.

Merkel fick omedelbart kritik i de egna leden för att ha gjort alltför stora eftergifter. Priset för att kunna sitta kvar som kansler i en ny stor koalition blev högt.

Kallas för cirkus

Kvar finns det sista hindret för denna fågel Fenix-regering – en omröstning bland SPD:s alla 463.000 medlemmar.

I det läget signalerar partikamraterna i den största delstaten Nordrhein-Westfalen sitt missnöje med Schulz ambition att bli utrikesminister. Han tvingas backa eftersom diskussionen om hans person äventyrar hela uppgörelsen.

Partiet har kastats in i en förvirrad ledarkris där sarkasmer haglar över ”denna manliga cirkus”, som en partimedlem uttryckte det.

Dåliga nyheter för många

Frågorna är nu fler än svaren.Vem ska nu bli utrikesminister? Och kan den Schulztrogna Andrea Nahles verkligen vara partiledare? Vad händer med Schulz efter alla turer och brutna löften?

I SPD råder kaos.

Det är dåliga nyheter även för Merkel, för Tyskland och för EU som väntar på att Europas mäktigaste land ska få en ny regering.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.