Ryss-kopplingarna är en ständig huvudvärk för president Trump, precis som Watergateskandalen var för hans föregångare Richard Nixon. Foto: TT

Analys: Kan bli Trumps Watergate

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den ryska regeringens roll i den amerikanska valrörelsen kan utvecklas till Trumps eget Watergate. Om den ryska inblandningen skett med Trumps goda minne kan han ställas inför riksrätt för landsförräderi. Och vad blir Trumps svar nu när landets högsta underrättelsechefer avfärdat hans anklagelser att Obama skulle ha avlyssnat hans telefon som ”nonsens”?

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det var en spännande föreställning som representanthusets underrättelseutskott bjöd på i dag. De hade bland annat bjudit in James Comey, chefen för FBI, för att för att bringa klarhet i om Trumps kampanjstab hade kontakter med den ryska regeringen under valrörelsen.

James Comey som upprepade gånger sagt att han aldrig kommenterar pågående utredningar gick i dag ifrån sina principer. Han bekräftade att FBI just nu utreder möjliga kopplingar mellan Trumps kampanj och Ryssland och om det därmed har begåtts några brott. Det som nu utreds är ”möjliga kopplingar mellan individer som hör till Trumps kampanj och den ryska regeringen och om det skedde nån samordning mellan kampanjen och de ryska ansträngningarna”. Comey sa sedan att han vägrade svara på en enda fråga om utredningens innehåll eller när den kan tänkas vara klar.

Trump och Ryssland

Kallat Obama för en ”sjuk typ”

Det andra mer väntade beskedet var att utskottes republikanske ordförande Devin Nunes sa att det inte har skett någon avlyssning av Donald Trumps telefoner i hans kontor i Trump Towers i New York.

Det bekräftades också av FBI-chefen James Comey och andra som sa att inte ens USA:s president kan beordra en telefonavlyssning, det kan bara ske efter att en domare så begärt. Donald Trump har också anklagat brittisk underrättelsetjänst för att hjälpa Obama i avlyssningen av Trumps telefoner, något som också förnekades i dagens utskottsförhör. Donald Trump har anklagat Obama för att använda sig av samma häxlika metoder som användes under 50-talets McCarthy-jakt på vänstersympatisörer och kallat Obama för en ”sjuk och dålig typ”.

Skada Clintons kandidatur

Att Ryssland lade sig i den amerikanska valrörelsen är redan fastställt av amerikanska FBI och CIA. I rapporten stod bland annat att Rysslands president Vladimir Putin beordrade en kampanj för att påverka utgången i det amerikanska valet. Rysslands mål var att undergräva allmänhetens förtroende för USA:s demokratiska processer, förtala Hillary Clinton och skada hennes kandidatur. Man drog dessutom slutsatsen att ryska regeringen hade Trump som klar favorit.

Exakt hur den ryska inblandningen sett ut återstår att se men att läckta mejl från Hillary Clintons tid som utrikesminister som dök upp innan valet via Wikileaks bar rysk stämpel, det hävdar i alla fall amerikansk underrättelsetjänst. Det var FBI-chefen James Comey som offentliggjorde de ”nya” mejlen bara veckor innan valet, vilket troligen kostade Hillary Clinton valsegern. Bilden av den opålitliga Hillary Clinton befästes. Efter valet sa samme Comey att mejlen visat sig vara irrelevanta.

Parallellerna till Watergate tydliga

I takt med att ordkriget mellan Trump och ledande underrättelsechefer trappas upp så blir parallellerna till 70-talets Watergateskandal alltmer tydliga. Dåvarande president Richard Nixon och hans administration försökte mörklägga ett inbrott som skett på demokraternas högkvarter i Watergatebyggnaden i Georgetown mitt i Washington. Kongressen inledde en undersökning, en undersökning som Nixon gjorde allt för att motarbeta. Andra graverande fall av maktmissbruk från Nixons sida kom i dagern. Inför hotet om riksrätt avgick Nixon till slut, den enda presidenten i USAs historia som avgått.

Aldrig tidigare skådad situation

Precis som Richard Nixon i det längsta försökte skaka av sig anklagelserna om att ha beordrat avlyssningar i den så kallade Watergateskandalen, så är de ryska kopplingarna till Trump en ständig källa till huvudvärk som inte vill ge med sig. Det har redan resulterat i en FBI-utredning och två kongressutredningar med både republikaner och demokrater.

Hur kommer Donald Trump att reagera nu? Han ligger redan i fejd med landets underrättelsetjänster. Republikanernas taktik i dag var att försöka skifta fokus från Trumps eventuella kopplingar till Ryssland till att jaga de läckor som finns i hans administration. Att Donald Trump bara 50 dagar in i sitt presidentskap blir offentligt motsagd av USA:s mäktiga underrättelsemyndigheter skapar en aldrig tidigare skådat situation i amerikansk inrikespolitik.

Alla väntar på Donald Trumps nästa drag. Hittills har han i dag nöjt sig med att twittra ut att det är Hillary Clinton som är skyldig till ryska kontakter under valrörelsen, inte han.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet