Al-Qaida och terrorismen
Efter terrorattackerna deklarerade USA ”krig mot terrorismen”. USA:s dåvarande president George W Bush lovade att besegra Al-Qaida och andra terrorgrupper.
Det främsta målet var att gripa eller döda Al-Qaidas ledare Usama Bin Laden, hjärnan bakom 11 september-attackerna. Det tog lång tid, 10 år, men i maj 2011 dödades Bin Laden i sitt gömställe i en villa i Pakistan. Under åren har också USA gripit och dödat många högt uppsatta al-Qaida terrorister.
I dag är Al-Qaida försvagade och har hindrats från ytterligare stora terrorattacker i USA eller mot amerikanska mål.
Men al-Qaida finns kvar, och har spridit sig och verkar nu i flera länder, bland annat i Västafrika och Sydostasien.
Ur al-Qaida bildades Islamiska staten, IS. IS gren i Afghanistan har visat på ofattbar grymhet. De har bombat bröllop, flickskola och nyligen vid Kabuls flygplats dödades uppemot 170 människor varav 13 amerikanska soldater
Al-Qaida, IS och andra terrorgrupper fortsätter att sprida död och förödelse i Mellanöstern och andra delar av världen.
Afghanistan – tillbaka på ruta ett
Terrorattackerna 11 september planerades från Afghanistan där al-Qaida och Osama Bin Laden hade fått en fristad av talibanregimen. Eftersom talibanerna vägrade lämna ut Osama Bin Laden invaderade USA landet och störtade talibanerna.
Själva invasionen gick lätt. Men att helt besegra talibanerna och samtidigt bygga upp en duglig regering och armé visade sig mycket svårare än USA trodde.
Efter 20 år, USA:s längsta krig, lämnade amerikanerna Afghanistan den 31 augusti i år. De hann inte ens lämna innan talibanerna återtog makten – och nu är de starkare än de någonsin varit. Den här gången kontrollerar talibanerna nästan hela landet, till och med mer territorium än när de var vid makten mellan 1996-2001.
Talibanerna har lovat USA att inte låta internationella terrororganisationer få en fristad i Afghanistan. Men det kan vara lättare sagt en gjort. Al-Qaida terrorister finns i landet och har också stridit med talibanerna och hjälpt till att återta Kabul.
Nu fruktar det afghanska folket en återgång till 1990-talet då talibanerna styrde med brutalitet, förtryck och tyranni.
Irak – splittrat, instabilt och osäkert
Flera amerikanska presidenter har lovat att ta hem trupper från ”de ändlösa krigen” i Mellanöstern. I Irak finns fortfarande 2500 amerikanska soldater. De strider inte utan tränar och ger råd till irakiska armén i deras kamp mot IS-terrorister. Enligt president Joe Biden ska de amerikanska soldaterna tas hem före slutet av 2021.
USA invaderade Irak 2003. Anledningarna var flera och kom att ändras med tiden. Först påstods att Irak var inblandat i 11 september-attackerna, sedan att Irak hade massförstörelsevapen, och senare att USA ville införa demokrati och frihet åt det irakiska folket. Påståenden om att dåvarande president Saddam Hussein var inblandad i terrorattackerna 11 september eller att han hade massförstörelsevapen visade sig inte stämma.
Efter invasionen upplöstes Iraks armé och maktpartiet Baath, vilket ledde till att hundratusentals sunnimuslimer blev av med sina arbeten samtidigt som de fruktade framtiden. Istället gav USA makten till landets majoritet, shiamuslimerna.
Det ledde till ett flerårigt blodigt sekteristiskt inbördeskrig.
USA:s agerande i Irak resulterade också i att ärkefienden Iran fått stärkt inflytande i Irak.
Splittringen i landet mellan shia, sunni, kristna, yazidier, kurder, jihadister med fler innebär att det aldrig är långt till våld, anarki och inbördeskrig.
USA:s mål med invasionerna i Afghanistan och Irak var att störta sittande regimer, och istället installera nya USA-vänliga regimer. Det har misslyckats, och USA:s hantering av länderna har lett till att USA rejält har skadat sitt anseende och förtroende i Mellanöstern.
Krigen och terrorismen i Mellanöstern har dödat hundratusentals och skadat ännu fler. Våldet har lett till stora flyktingströmmar – som ser ut att fortsätta.
I dag är regionen en plats människor vill bort ifrån.