• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förre FBI-chefen förhördes i USA:s senat om utredningen kring Rysslands försök att påverka det amerikanska valet. Foto: SVT

Analys: Tvekampen med Comey är inte över för Trump

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det undergräver Trumps presidentskap att bli kallad lögnare av landets högst uppsatta polis. Under förhören lyste den sparkade FBI-chefen James Comey djupa misstro mot Donald Trump igenom. Mycket handlade om två alfahannars tvekamp bakom stängda dörrar. Ord står mot ord, Trump hävdar att han aldrig påverkat Comeys utredning. 

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det skrevs politisk nutidshistoria när den avsatte FBI-chefen James Comey i tre timmar underkastade sig ett offentligt förhör av senatens underrättelseutskott. I centrum – James Comey och FBI:s utredning om Rysslands försök att påverka den amerikanska valrörelsen och frågan om det skett med Donald Trumps vetskap.

LÄS MER: Så var förhöret med Comey i senaten

Trump sparkar FBI-chef Comey

Demokrater och republikaner var påfallande samspelta, det blev en uppvisning i en fungerande demokrati. Folkvalda politiker, väl pålästa, frågade ut en avsatt hög tjänsteman som sammantaget gav ett oförvitligt intryck vars moraliska övertygelser försatt honom i svår samvetskonflikt i relation till landets president. Comey fick veta att han var avskedad när han tittade på TV och fick sen höra , också genom att titta på Trump på TV, att det var på grund av ”den där Rysslandsgrejen”.

– Jag kände mig väldigt förvirrad, bekymrad, tillstod James Comey.

Berättade om mötet med presidenten

Det som drev James Comey att ställa upp på utskottsförhören var för att rädda sin och myndighetens FBI:s heder. Han sa att Donald Trump efter avskedandet skymfat honom när han kallat Comey för en ”knäppgök”och hävdat att FBI var en misskött myndighet i fritt fall, något Comey sa var en ”lögn”.

Den annars orörlige Comey gav prov på stark sinnesrörelse när han sa att FBI bestod av skickliga medarbetare, var en stark och oberoende myndighet och att han själv var ”väldigt omtyckt” som chef.

LÄS MER: FBI: Ryssland hjälpte Trump vinna valet

LÄS MER: Trump till Comey: ”Jag förväntar mig lojalitet”

Han bekräftade att Donald Trump vid ett enskilt möte bett honom ”släppa det där” med utredningen av Trumps säkerhetsrådgivare Michael Flynn och hans olaglig Rysslandskontakter, ett krav som Comey fann” häpnadsväckande”. 

Senatorn Mark Warner, en demokrat från Vermont sa att avskedandet av Comey var ”chockerande” och när Comey fick frågan om det hade att göra med Comeys Rysslandsutredning svarade Comey upprepade gånger ja på frågan.

– Jag kände som att jag pressade och stressade presidenten, sa han.

Trump gav honom obehag

Varje senator fick sju minuter att fråga ut honom och stora delar av förhöret kom att handla om ordens valörer och vad som händer när två alfahannar är ensamma i ett rum och en tvekamp i maktutövning utbryter.

LÄS MER: FBI-chefen fick sparken – detta har hänt

Comey var tydlig med Trump gav honom ”krypningar” av obehag och att Trumps inlindade formuleringar kändes som förtäckt ordergivning. Flera senatorer återkom till det möte som Trump kallat Comey till i Vita Huset. Väl på plats bad Trump alla närvarande lämna rummet, inklusive Comeys chef, justitiseministern Jeffrey Sessions. Det var där Trump bad Comey släppa utredningen om Flynn.

– Presidenten borde aldrig ha utrymt rummet och borde aldrig bett dig släppa utredningen, sa republikanska senatorn Susan Collins från Maine.

– Varför accepterade du att bli lämnad ensam, varför ifrågasatte du inte presidenten, undrade flera och Comey gav det ärliga svaret att det trots allt var USA:s president han hade att göra med och att det kändes olämpligt att argumentera. ” Jag önskar att jag varit modigare” sa Comey. Han erkände också att han läckt sina minnesanteckningar till en journalist via en god vän, för att styrka sitt eget vittnesmål.

Kallade Trump för lögnare

Fem gånger kallade Comey Trump för en lögnare och sa att Trump ljugit i detaljer likväl som i sitt omdöme om FBI. Det fick Vita Huset att senare på torsdagen gå ut i ett ovanligt pressmeddelande att ”presidenten är ingen lögnare”.

Medan amerikanska medier och statsvetare nu är sysselsatta att analysera de tre timmarnas förhör, ord för ord, var Vita Huset snabba med att meddela att Donald Trump känner sig rentvådd efter dagens förhör.

LÄS MER: Särskild åklagare ska utreda rysskoppling

Han är personligen inte föremål för utredningen om Rysslands inblandning i den amerikanska valrörelsen. Och Trumps försök, om James Comey anklagelse stämmer, att få FBI att lägga ner utredningen mot Flynn var olämplig men knappast olaglig.

Men än är det för tidigt för Donald Trump att andas ut och slippa det orosmoln som han kallat Rysslandsutredningen. Den före detta FBI-chefen slog flera gånger fast att Ryssland har infiltrerat den amerikanska valrörelsen och att det skett med sofistikerade metoder, sanktionerat av högsta ort i Moskva. Även om Donald Trump inte figurerar i utredningen så kan fortfarande flera av hans nära medarbetare fastna i utredningens garn.

Skandalen ett faktum

Den stora skandalen är ett faktum, att främmande makt lagt sig utgången av ett amerikanskt val.

– De kommer att försöka igen, sa James Comey.

Donald Trump som var nära konkurs i mitten av 90-talet, räddades ekonomiskt av ryska oligarker som investerade i hans fastigheter i New York och Los Angeles. Frågan är om ryska intressen därmed kräver gentjänster av president Trump har ännu inte besvarats. Om Donald Trump ska kunna återta det politiska initiativet måste han övertyga de amerikanska väljarna att han inte står i tacksamhetsskuld till ryska intressen.

Tvekampen med James Comey är heller inte över, härnäst kommer Comey offentliggöra alla sina minnesanteckningar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet