Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lavrov vill möta västvärldens anklagelser om rysk blockad av ukrainska hamnar, enligt reporter Per Anders Engler. Foto: TT/SVT

Analys: ”Budskapet är att västs sanktioner är boven i dramat”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gör i dagarna besök hos ledarna i ett flertal afrikanska länder. Enligt SVT:s reporter är syftet att möta västvärldens anklagelser, och att matkrisen som skapats av kriget inte ska skada de ryska banden med länderna.

Sedan Ukraina invaderades av Ryssland har de inte kunnat exportera spannmål som tidigare, vilket har resulterat i matkris i delar av Afrika.

Reser runt i Afrika

I dagarna har den ryske utrikesministern Sergej Lavrov varit på besök i Egypten och Kongo, där han har lovat leveranser av sädesslag. Han ska även resa till Uganda och Etiopien.

– Ryssland är också en stor exportör av spannmål till Afrika. Därför har afrikanska länder undvikit att kritisera den ryska aggressionen mot Ukraina, säger SVT:s reporter Per Anders Engler.

Hör Engler analysera Lavrovs besök i de afrikanska länderna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.