I praktiken handlar det om två kandidater: vice presidenten Cyril Ramaphosa och Afrikanska Unionens före detta ordförande Nkosazana Dlamini-Zuma.
I det ekonomiskt svårt sargade Sydafrika beskrivs ANC-mötet som en ödeskongress. Partiet har blivit alltmer splittrat under Jacob Zumas styre och korruptionsskandalerna kring såväl presidenten som andra högt uppsatta personer inom statsapparaten har duggat tätt de senaste åren.
ANC riskerar första valförlusten någonsin
Den som tar över partiledarskapet har ett år på sig fram till valet 2019 att ena partiet och inleda ett arbete för att öka förtroendet för ANC. Annars riskerar partiet att förlora sitt första val sedan demokratin infördes i landet 1994.
Vice president Cyril Ramaphosa är förhandsfavorit. Han åtnjuter högst förtroende i opinionen och är den kandidat som har fått flest nomineringar inom partiet. Ramaphosa har gjort sig en förmögenhet efter en lyckad karriär inom näringslivet och i det ekonomiskt haltande Sydafrika ses han av många som den som kan få landet på fötter igen.
Upp till kongressen
Å andra sidan är det inte folket som väljer ANC-ledare, utan kongresssen. Även om Ramaphosa är förhandstippad är det inte säkert att delegaterna röstar som de sagt. ANC-kongresserna är kända för att intensiv lobbying pågår ända fram till målsnöret och uppgifter florerar om att delegaters röster är till salu.
Nkosazana Dlamini-Zuma är en omvittnat kompetent och erfaren politiker. Hon är också den första kvinnan som har en reell chans att bli ledare för ANC. Men hon bär på en börda som mycket troligt kan göra att hon får se sig besegrad – sitt efternamn.
Zumas exfru
Dlamini-Zuma har varit gift med Jacob Zuma och de har fyra barn ihop. Presidenten stödjer öppet sin exfru i kampen om ledarskapet över ANC och många i Sydafrika fruktar att deras nära relation ska innebära att impopuläre Jacob Zuma kommer klara sig undan alla korruptionsanklagelser, ifall hans exfru blir landets mäktigaste person.
Enligt ANC kommer resultatet av röstningen redovisas på söndag kväll.
Skandalerna kring Jacob Zuma
Jacob Zuma, 75 år, är Sydafrikas president sedan 2009. Året innan vann han en maktkamp mot den då sittande presidenten Thabo Mbeki.
Zuma har förekommit i många brottsutredningar, och har också ställts inför rätta. Bland annat i en korruptionsutredning med kopplingar till en stor vapenaffär 1999. En rådgivare till Zuma dömdes till 15 års fängelse för korruption och domaren slog fast att rådgivaren och Zuma hade ett korrupt förhållande. Men utredningen mot Zuma lades ned 2009.
2005 anklagades Zuma för att ha våldtagit en ung kvinna. Han friades året därpå i en uppmärksammad rättegång, där det bland annat framkom att han duschade efter samlaget för att skydda sig mot hiv.
Jacob Zuma har varit gift sex gånger, med flera av fruarna lever han fortfarande ihop. Han tros ha minst 20 barn.
Under Zumas ledning har stödet rasat för Afrikanska nationalkongressen (ANC). I lokala val förra året nådde ANC bara 55 procents stöd – partiets sämsta resultat hittills.
Källor: TT, AFP, Reuters och AP.