Foto: Emilio Morenatti/TT

Inga tecken på att andra coronavågen avtar

Publicerad

Stängda caféer i Paris, begränsningar av lokala resor i Madrid och folksamlingar på minimal nivå i Berlin.

Coronaåtgärderna från i våras har gjort ett återtåg i Europa, där många länder nu upplever en andra våg av viruset.

Under hösten har antalet nya smittade åter börjat öka i Europa. Flera länder ser de högsta siffrorna på månader, eller någonsin.

En förklaring är ökad testkapacitet, men det förklarar inte hela uppgången, säger Gianfranco Spiteri, expert på covid-19 vid Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

Coronapandemin

– I många länder ser man att andelen positiva bland dem som testas ökar. Man ser också en ökning av inläggningar på sjukhus jämfört med tidig sommar.

Stabilisering på vissa håll

Enligt ECDC:s data börjar det se värre ut i hela Europa, även om spridningen i en del länder, som Sverige, går långsammare.

– I ett par länder kan vi se att fler blir inlagda på sjukhus och i vissa ökar antalet fall bland äldre, vilket ofta slutar med fler dödsfall. På vissa håll ser man en stabilisering, men det är för tidigt för att kunna säga att man börjar se slutet på andra vågen.

Fler vågor möjliga

På de flesta håll i Europa är fortfarande runt 80 procent av befolkningen mottaglig för viruset, de har inte varit smittade. Så länge många fortfarande kan smittas kan fler vågor komma, säger Gianfranco Spiteri.

– Om man inte har uppnått stor immunitet i samhället, genom vaccin eller att tillfrisknade fått antikroppar, finns den risken. Speciellt i länder där man hade strikta åtgärder är det väntat att antalet fall ökar, men hur snabbt det går beror på beteendet. Om man använder munskydd och håller avstånd går det långsammare.

Hur länge en andra våg pågår beror på motåtgärderna.

– Sätter man in drastiska åtgärder kan det vara över på några veckor, men då har man risken att det blir en ny våg när man släpper dem. Om man i stället har åtgärder som ska bromsa smittspridningen kan den pågå under en lång tid, men då kanske sjukhusen inte blir överväldigade.

Färre dör

Spiteri säger att man inte ser några stora förändringar i viruset. Det tycks inte ha blivit mer smittsamt, inte heller snällare eller dödligare. Trots detta överlever fler av dem som blir inlagda.

– Det handlar om bättre hantering av sjukdomsfallen, bättre omständigheter, snabbare agerande och mindre tryck på sjukhusen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet