Eurotechnon pumpar ur ett par högtalare i en av universitetets träningssalar. Ett tjugotal spinningcyklar går i takt medan svettdropparna rullar nerför studenternas ansikten.
Tumme mot tumme – en romb
En av cyklisterna, Franziska, släpper taget om styret och visar mig tecknet med sina händer. Tumme mot tumme, och resten av fingertopparna mot varandra så att en fyrkant bildas i tomrummet mellan de två handflatorna. En romb faktiskt, om man ska vara petig. Merkels romb.
– För mig betyder det här tecknet stabilitet och säkerhet som Angela Merkel utstrålar, säger hon utan att för den delen sluta trampa på sin träningscykel.
Optimal position
På bilder från när tyska förbundskanslern träffar världens olika ledare, hamnar ofta hennes händer i just den ställningen. Hon verkar ha hittat en optimal position för sina händer.
Förr i tiden fick Angela Merkel kritik för sitt osäkra kroppspråk med armar som var svåra att styra, berättar doktor Simon Franzmann. Han är statsvetare på universitetet i Essen och säger att det finns en parallell till Merkels sätt att hantera politiska frågor.
– Angela Merkel vänder och vrider på politiska frågor från alla håll för att hitta en optimal position, säger Franzmann.
Både och
Genom att lägga sig i mitten i svåra frågor och balansera mellan starka intressen, kan hon på samma gång kallas både bilkansler och miljökansler. Eller som i den känsliga migrationspolitiken där hon kallas både mottagandekansler och avvisningskansler.
En slags ”all-inclusive-kansler”, som en reporter vasst uttryckte det på tysk tv nyligen. Allt verkar rymmas i den där lilla romben.
Stöd bland unga
Tyska tidningen Die Zeit kallade nyligen gruppen av nya väljare för ”Generation Raute”, som betyder just romb-generationen. En uppmärksammad opinionsundersökning under sommaren i just den åldersgruppen visade att 57 procent ville se Merkel fortsätta styra Tyskland.
– Det som utmärker ”romb-generationen” är att de lämnat de stora ideologierna bakom sig. För dem gäller pragmatism. Precis som för Angela Merkel. Och faktiskt också Martin Schulz. Men är man tveksam brukar man välja originalet, den som är mest bekant, säger doktor Franzmann.
Präglad generation
Franziska på spinningscykeln ska rösta för första gången, men har inte helt bestämt sig. Hon väger mellan två kandidater. Merkel verkar vara den ena av dem. Med sina 12 år vid makten har kanslern präglat uppväxten för många av förstagångsväljarna.
– Det gäller mig också. Jag har inget minne av någon annan kansler. Och så känner jag att det mesta faktiskt funkar och är bra, säger Franziska och trampar på i takt med technon och i takt med hela landet som går till val på söndag.