• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aleksand Talipov driver ett av de mest populära angivarkonton på sociala medier. Den 16-åriga pojken är ett av hans offer. Hör hans ”erkännande” i klippet ovan. Foto: Aleksand Talipov/VK/Telegram

Angiveriet tillbaka i Ryssland – ”förrädare” pekas ut på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Precis som under Sovjettiden har människor i dagens Ryssland börjat ange varandra för åsikter som går emot vad den ryska staten säger. För vissa har angiveri förvandlats till ett jobb.

Sedan anfallskriget startade i Ukraina har det blivit allt vanligare att människor i Ryssland skvallrar på varandra. Folk klagar på grannar som har hängt upp gul-blå band på sina balkonger, man anger kollegor som river ner Z-symboler på arbetsplatser – och vissa anmäler till och med sina barn för att de uttryckt sig till stöd för Ukraina och mot kriget. 

Bara under krigets första halvår har ryska medborgare skrivit 145 000 klagomål, varav majoriteten gäller så kallad falsk information om den ryska armén. Det har Rysslands myndighet för övervakning av kommunikation, Roskomnadzor, meddelat.

Kriget i Ukraina

Folk hängs ut på sociala medier

Samtidigt har det även dykt upp flera Telegramkanaler som på ett närmast professionellt sätt jobbar med att hänga ut människor som uttryckt sig positivt om Ukraina eller negativt om Ryssland.

En av de mest populära kanalerna heter ”Smersj på Krim”. Namnet betyder ”död åt spioner” och syftar på en organisation som drev Sovjets kontraspionage under andra världskriget.

Krim toppar listan över väckta åtal

Personen bakom kontot, som har närmare 50 000 följare, heter Aleksandr Talipov. Han har varit känd på Krim sedan halvön annekterades av Ryssland 2014. Då blev Talipov rådgivare till vice ordföranden i Krims ministerråd och började aktivt arbeta med att få bort olagliga bebyggelser vid havet.

Många Krimbor uppskattade Talipovs arbete och han ansågs vara en kämpe för sanningen och rättvisan. Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes har han startat ett 20-tal Telegramkonton som han själv kallar för ett ”register över russofober, Ukrainanazister och förrädare”.

I dag är Krim, som olagligen tillhör Ryssland, en av de regioner där flest åtal väckts mot personer som misstänks ha misskrediterat den ryska armén. Det menar den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta Europa som granskat Talipov och konton på sociala medier som sysslar med angiveri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet