Litvinenko var spion – och berättelsen om hans liv har en hel del likheter med klassiska spionromaner. Till exempel berättelsen om hur han kom i konflikt med sina arbetsgivare, bytte sida och flydde från sitt land.
Var agent
Under 1990-talet var Litvinenko rysk säkerhetsagent. När affärsmannen Boris Berezovskij kom i konflikt med den ryska statsledningen anklagade Alexander Litvinenko öppet den ryska säkerhetstjänsten för att beordra mord på Berezovskij.
Litvinenko anklagades i sin tur för en massa olika brott och fängslades i sju månader 1999.
När han släpptes fri anklagades han på nytt för andra brott och i hemlighet flydde familjen landet. Först åkte Marina och sonen till Spanien på en solsemester. Alexander Litvenko kom efter varpå de tog sig till Storbritannien med hjälp av Alex Goldfarb som själv flytt Sovjetunionen under 70-talet.
Sökte asyl
År 2000 sökte Litvinenkos asyl i Storbritanien och har sedan dess arbetat för Berezovskij. En fiende till Ryssland, enligt president Vladimir Putin – i alla fall en svuren fiende till Putin.
I samband med förgiftningen av Alexande Litvinenko fick även
Marina Litvinenko i sig doser av polonium. Hon är frisk men risken för att hon ska vara få cancer i framtiden har ökat, med hur många procent är dock osäkert.
Sonen Anatolij hade lite fyskisk kontakt med pappan när han blev sjuk och visade inga spår av de radioaktiva ämnet alls.
Skrev böcker
Under tiden i London skrev Litvinkeno böcker om den undre världen i Ryssland. Nu har Marina Litvinkeno och Alex Goldfarb skrivit boken ”En dissidents död” för att världen inte ska glömma Alexander Litvinenko.
En av Litvinenkos forne kolleger på FSB, Alexander Lugovoj, är Storbritanniens huvudmisstänkte, och britterna har begärt att Ryssland ska utlämna honom till den brittiska rättvisan. Någon som ryssarna anser vara helt befängt och vägrar
Mordgåtan Litvinenko är inte löst och att någon kommer dömas för förgiftningsdöden håller änkan för otroligt.