32-årige Sherif el-Gindy är läkare och lever med en annan man. Sedan natten för en dryg månad sen då polisen stormade in i ett badhus i centrala Kairo och tvingade ut en grupp nakna män på gatan har rädslan ökat bland Egyptens homosexuella, säger han.
– När jag hörde talas om tillslaget blev jag rädd för min egen del – och även för att den man jag lever med kan bli gripen. Jag ville lämna landet.
Programledare slog larm
Polisens tillslag mot badhuset initierades av ett populärt teveprogram. Programledaren Mona Iraqi var den som ringde sedlighetspolisen och filmade sedan hur de 26 männen avklädda fördes ut på gatan. I programmet som visades några dagar senare säger Iraqi att hon anmälde badhuset eftersom hon såg det som en ”hemligheten bakom spridandet av aids i Egypten”.
”Finns ingen plats där du kan vara säker”
Homosexualitet är inte förbjudet i Egypten, men det är långt ifrån socialt accepterat.
Sherif el-Gindy säger att förföljelserna av homosexuella ökat under det senaste året. Polisen har genomfört en rad uppmärksammade gripanden både ute på gatorna och i privata hem.
– Det finns inte länge någon plats där du kan vara säker, inte på gatan, inte ens i ditt eget hem, säger Sherif.
Människorättsorganisationer säger att fler än 150 homosexuella män gripits sedan militären tog över makten från det Muslimska Brödraskapet i juli 2013. Brottet de ofta åtalas för är ”utsvävande leverne”. Nyligen dömdes åtta män till tre års fängelse anklagade för att ha tagit del i ett gaybröllop på en båt på Nilen.
Vågar inte visa ansiktet
Filmen som spreds via sociala medier visar hur männen byter ringar och kysser varandra, medan vännerna runtomkring jublar. Brottet männen befanns skyldiga till var ”uppmuntrande av utsvävande leverne”.
Bloggaren Boutchaina Halim talade tidigare öppet om situationen för homosexuella i Egypten – men nu vågar hon inte längre visa sitt ansikte i media.
– Domen mot de så kallade bröllopsdeltagarna visar att man kan dömas för ”uppmuntrande av utsvävande leverne” bara genom att befinna sig i ett sammanhang, säger hon.
Förnedrande undersökningar
Flera av männen som greps på badhuset har utsatts för förnedrande så kallade rättsmedicinska analundersökningar. Undersökningarna har väckt skarp kritik från människorättsgrupper. Enligt Human Rights Watch strider undersökningarna mot internationella konventioner mot tortyr.
Halim menar att det höjda tonläget i egyptiska medier spelar en viktig roll i häxjakten. Efter att militären tog över makten från det Muslimska Brödraskapet för ett och ett halvt år sedan har tidningar och tevestationer slutit upp i ett unisont hyllande av den nye presidenten Abdel Fattah el-Sisi.
”Det blev tvärtom”
I domen som väntas under måndagen riskerar männen som greps på badhuset långa fängelsestraff. Sherif menar att förföljelser av homosexuella är en del av en större bild, där aktivister och oliktänkande pekas ut.
– När brödraskapet försvann trodde många att vi skulle få större friheter. Men det blev tvärtom. Den nuvarande regeringen vill bevisa att det är de som är moralens beskyddare, säger han.